SAXGO19: Marcelo Nisinman in Maja Lisac Barroso

Aktualni program "AIRE" (slov. "ZRAK") predstavlja raznoliko potovanje v svet tango glasbe. Zajema tri stile: tradicionalni tango, tango nuevo – kompozicije M. Nisinmana in staro sakralno glasbo. 

Saksofon, ki se ne sliši kot jazz in bandoneon, ki lahko naredi veliko več kot igra plesno glasbo? Še več, oba instrumenta igrata skupaj? Umetnika očitno rada prekašata pričakovanja poslušalca.

V tem projektu sta Argentinec s poljskimi koreninami, ki živi v Parizu in Slovenka, ki je odraščala v Švici, našla svojo domovino v njihovi edinstveni glasbeni ustvarjalnosti. Glasbenika Nisinman in Lisac Barroso nastopata že osem let v velikih zasedbah in v duetu. Leta 2012 sta izdala album Pasion Poetica z velikim ansamblom pri glasbeni založbi Sony/Solo Musica, februarja 2019 pa sta s švicarskim radiem SRF posnela svoj samostojni album.

V trenutnem programu lahko najdete kombinacijo tradicionalnih tangov, novih originalnih Nisinmanovih skladb in stare cerkvene glasbe, ki se med seboj prepletajo in dopolnjujejo. Nisinman, nekdanji učenec Astorja Piazzolle, je zelo cenjen skladatelj in specialist za tango, ki ustvarja privlačne kompozicije z nežnimi aranžmaji ter včasih mračnim smislom za humor. Lisac Barroso pa uporablja saksofon različnih velikosti, od sopranskega do basovskega. Na ta način se vsestranska glasbenica lahko izraža v različnih vlogah: kot glasbeni vodja z basovskim saksofonom, z lahkotnimi solo melodijami, včasih pa se povsem zlije z bandoneonom. Duo je našel skupno točko pri ustvarjanju zvoka skozi zrak in dih, iz česar izvira tudi ime za naslov tega programa – Aire.

 

AIRE/ZRAK

Program:  

C. Gardel: 
CUANDO TU NO ESTAS

M. Nisinman: 
HOMBRE TANGO

A. de Cabezón: 
TIENTO DEL SEXTO TONO

P. Datta, 
aranžma M. Nisinman: 
EL AEROPLANO

A. Piazzolla,
aranžma M. Nisinman: 
JEANNE Y PAUL

D. Buxtehude: 
DANKET DEM HERRN, DENN ER IST FREUNDLICH

J.C. Cobián: 
LOS MAREADOS 

Barbara: 
NANTES

A. Piazzolla: 
BORDEL 1900

M. Nisinman: 
ARGENTINOS EN EUROPA

A. Piazzolla,
aranžma Lisac: 
ESCUALO

Podrobnejša predstavitev dogodka, glasbenikov in festivala na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica.

Festival SAXGO19 sodi v občinsko tematsko leto "Nova Gorica - Mesto kulture".

Vir: Kulturni dom Nova Gorica, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Marcelo Nisinman, Maja Lisac Barroso, SAXGO19, SAXGO19 festival, mednarodno srečanje saksofonistov, saksofon, bandoneon, GO!2025, Nova Gorica – Mesto kulture 2019, MONG

Zemljevid