SAXGO19: Jan Kus & Slavo Rican Assembly

Po izredno toplem sprejemu njegovega prvega albuma, Faith (top 3 na ameriških in kanadskih radijskih jazz lestvicah), eklektični v New Yorku živeči slovenski saksofonist, skladatelj in producent Jan Kus nadaljuje svoje glasbeno popotovanje v smeri, ki ga je spontano privlačila že od nekdaj. V svoji novi zasedbi združuje svoje izkušnje iz newyorške latino jazz glasbene scene s svojimi slovenskimi koreninami. Kot zanimivost naj omenimo, da je kot član zasedbe Fernando Garcia Sextet sodeloval na enem najboljših albumov leta 2018 po izboru slovite ameriške glasbene revije Downbeat.


Zasedba Slavo Rican Assembly se ukvarja z raziskovanjem sorodnosti in različnosti med portoriško (in širše, karibsko) ter slovansko-balkansko glasbeno tradicijo, ki ju spaja v iskrivo svežo, emotivno in ritmično nabito glasbeno mešanico!

Člani zasedbe, ki je do sedaj nastopila na slovitih newyorških prizoriščih, kot so Carnegie Hall, Le Frak Concert Hall in Louis Armstrong House Museum, svoje poslušalce vodijo na edinstvena glasbena popotovanja: od melanholičnih prekmurskih balad pa vse do temperamentnega vzdušja karibskih uličnih jam sessionov, včasih celo v isti skladbi!

Vedno pogostejša uporaba elektronike v njihovem repertoarju pa glasbeno krmilo usmerja tudi v popolnoma nove, še neraziskane oddaljene zvočne galaksije.

S svojim multikulturnim zvokom želi zasedba osvetliti univerzalnost človeških življenjskih izkušenj, ki presegajo nacionalne, politične ali kulturne razlike ter prikazati človeško zmožnost sklepanja novih "plemenskih" vezi, ki pa tokrat temeljijo bolj na duhovnem, kot pa na krvnem sorodstvu.

Jan Kus (Slovenija), saksofon, efekti, glasbeno vodstvo
Aleksandra Denda (Srbija), vokal
Gabriel Vicéns (Portoriko), električna kitara
Ahmed Alom Vega (Kuba), klavir, klaviature
Dan Martinez (Portoriko), bas
Victor Pablo (Portoriko), tolkala
Žan Tetičkovič (Slovenija), bobni, drum pad

Podrobnejša predstavitev dogodka, glasbenikov in festivala na spletni strani Kulturnega doma Nova Gorica.

Festival SAXGO19 sodi v občinsko tematsko leto "Nova Gorica - Mesto kulture".

Vir: Kulturni dom Nova Gorica, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Jan Kus, Slavo Rican Assembly, SAXGO19, SAXGO19 festival, Mednarodno srečanje saksofonistov, saksofon, GO!2025, MONG, Nova Gorica – Mesto kulture 2019

Zemljevid