Gajin svet

Mladinska romantična komedija z elementi kriminalke.

zgodba
Gaja je kot Pika Nogavička sodobnega časa – pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek. Živi z očetom Petrom in starejšo sestro Teo, saj se mama Nina pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume z Emo, svojo učiteljico saksofona. Rada se druži z najboljšim prijateljem Maticem, ki je sicer računalniški genij, a tudi večna žrtev močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani. Skupaj izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo, ki sta zaradi naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti ...
Film na simpatičen in dostopen način opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini ter nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

spletna stran filma
vadnica Gajin svet programiranja (Code Week)
učna ura Gajin svet (Safe.si)

iz prve roke
"Gajin svet je romantična komedija za mladino, ki bi jo morali videti tudi odrasli. To je zares film o pogumu, pozitivnem pogledu na svet in prepričanju, da je v življenju vedno mogoče najti rešitve. Gaja je nekakšna kombinacija Pike Nogavičke in Lise Simpson, ki stvari rada vzame v svoje roke, pa naj bodo to težave odraslih ali spletna zloraba, v katero se zaplete njena sestra."
- Peter Bratuša, režiser

"Gaja mi je v resnici zelo všeč in želim si, da bi bila navdih za punce. No, tudi fante. V filmu je jasno prikazano, kaj se lahko zgodi, če komuniciramo zgolj preko spletnih družbenih omrežij. Zelo bi bila vesela, če bi Gajin svet gledalce spodbudil, da bi se v glavnem pogovarjali v živo, iz oči v oči."
- Tara Milharčič, glavna igralka

o avtorju
Rojen v Mariboru leta 1962. Absolvent filmske fotografije na akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Peter Bratuša se ponaša z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju filma in fotografije. Kot direktor fotografije je sodeloval pri snemanju več kratkih filmov in pri dveh celovečercih, Babica gre na jug in Gipsy eyes. Ob tem je snemal in režiral televizijske oglase ter ustanovil produkcijsko hišo Felina Films, ki je v več kot 20 letih delovanja posnela prek 350 reklamnih filmov. Leta 2013 je posnel odmevno nanizanko v šestih delih Življenja Tomaža Kajzerja, pri kateri se je prvič podpisal kot soscenarist. Kot režiser in scenarist je posnel tudi dva kratka filma – 10 let in Dva Ena ter dva celovečerca, Prebujanja in Gajin svet.

kritike
"Lik Gaje je ne samo posrečena kombinacija Pike Nogavičke in Kevina iz Sam doma, temveč tudi najboljša otroška glavna vloga po Maticu iz Sreče na vrvici."
- Marko Crnkovič, FokusPokus

Vir: Kinodvor, Napovednik.com

Zemljevid