Dan očarljivih rastlin

Dan očarljivih rastlin

V drugi polovici maja bosta očarljivost in pomen rastlin na našem planetu ponovno v središču zanimanja, saj bodo okoli 18. maja, svetovnega dneva očarljivih rastlin, po vsem svetu potekali dogodki, ki bodo ozaveščali o pomenu rastlin in znanosti o rastlinah. V Sloveniji bomo Dan očarljivih rastlin obeležili že osmič.

V letu 2012 je evropska organizacija za raziskave rastlin EPSO (ang. European Plant Science Organisation) dala pobudo za mednarodni Dan očarljivih rastlin (ang. Fascination of Plants Day), za katerega je določila datum 18. maj. Tako v tednu okoli 18. maja vsako drugo leto številne ustanove po svetu gostijo različne vrste dogodkov, ki so povezani s temeljnimi in uporabnimi raziskavami rastlin, kmetijstvom, ohranjanjem okolja, biodiverziteto, izobraževanjem in umetnostjo. V letih 2012, 2013, 2015 in 2017 je potekalo preko 700 dogodkov na univerzah, raziskovalnih inštitutih, v botaničnih vrtovih in drugje v kar 52 državah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Aziji, Afriki in Avstraliji, v letu 2019 bo mednarodni Dan očarljivih rastlin potekal že petič. V Sloveniji pa bomo v letu 2019 Dan očarljivih rastlin obeležili že osmič, saj želimo, da je zaradi lažjega načrtovanja dejavnosti dogodek vsakoleten.

V Sloveniji dogodke ob Dnevu očarljivih rastlin 2019 koordinirajo Biotehniška fakulteta Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana, Nacionalni inštitut za biologijo in Slovensko društvo za biologijo rastlin v sodelovanju s številnimi drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo z raziskavami rastlin in njihovim pomenom (Gozdarski inštitut Slovenije, Kmetijski inštitut Slovenije, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerza v Mariboru, Fakulteta Za Naravoslovje in Matematiko Univerze v Mariboru, Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana - BIC Ljubljana, Triglavski narodni park / Triglav National Park, Prirodoslovni muzej Slovenije, Botanično društvo Slovenije, Društvo študentov biologije, Društvo TRAJNA ter Oddelek za varstvo okolja Mestna občina Ljubljana).

Posebnost letošnjega Dneva očarljivih rastlin je, da bo potekal kot spremljevalni dogodek ob 100 letnici Univerze v Ljubljani. Zato bomo v dogajanje umestili tudi predstavitev življenja in dela prof. dr. Frana Jesenka, prvega profesorja botanike na Univerzi v Ljubljani, ki je pred približno 100 leti v Botaničnem vrtu izvajal poskuse križanja vrst in rodov žit in tako vzgojil tritikalo, križanca med pšenico in ržjo. Na Oddelku za živilsko tehnologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani bodo ob tej priložnosti spekli tudi kruh iz moke tritikale.

Osrednji dogodek Dneva očarljivih rastlin 2019 bo potekal v Biološkem središču v Ljubljani v petek, 24.5.2019, kjer bodo rastline predstavljene na delavnicah in praktičnih prikazih. Osrednji dogodek bo v organiziranih skupinah obiskalo preko 1000 osnovnošolcev iz cele Slovenije, vabljeni pa tudi individualni obiskovalci! Udeležba na osrednjem dogodku Dneva očarljivih rastlin je brezplačna, obvezne pa so predhodne prijave po elektronski pošti na naslov marusa.pompe.novak@nib.si, tudi za individualne obiskovalce.

Dogodki bodo potekali tudi v drugih krajih po Sloveniji (Trenta).

Vljudno vabljeni!

Vir: Nacionalni inštitut za biologijo, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Nacionalni inštitut za biologijo, Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta, Slovensko društvo za biologijo rastlin

Zemljevid