Tri verzije prostora

TRI VERZIJE PROSTORA
Dinamike prostorov, 2016-2018
sintezni projekt trilogije
 
Premiera:
22. maj 2019, 20.00, Stara mestna elektrarna —Elektro Ljubljana
 

Izvajalke in ustvarjalke: Tina Valentan, Maja Kalafatić, Nina Pertot Weis
 
Zasnova in koreografija: Tina Valentan, Maja Kalafatić Dramaturgija: Barbara Novakovič Kolenc
Oblikovanje prostora: Polona Maher
Kostumografija: Maja Mirković
Oblikovanje svetlobe: Janko Oven 
Avtorica videa: Valerie Wolf Gang
Fotografija: Nada Žgank
 
Produkcija: Muzeum Ljubljana
Koprodukcija: Bunker Ljubljana
V sodelovanju z Narodni dom Maribor, Layerjeva hiša Kranj, KD Qulenium Kranjin Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – JSKD .

S finančno podporo: MOL, Oddelek za kulturo
 
Zahvaljujemo se Galu Škrjancu Skabernetu, družini Pertot Weis in Nini Meško.
 
Plesna trilogija "Dinamike prostorov, 2016-2018" avtorskih dvojic koreograf in vizualni umetnik je nadaljevanje raziskave znotraj realiziranih performansov trilogije: "Dinamika liminalnega prostora", 2017 (Maja Kalafatič, Venelin Shurelov) in "Točka osi", 2018 (Tina Valentan, Polona Maher), ki delujeta kot svojevrsten modul  za sintezno plesno predstavo z naslovom "Tri verzije prostora", ki bo nadgradnja dveh enot v eni predstavi. Izhodišče predstave je raziskava prostorskih dinamik s poudarkom na fenomenu nihanja v umetnosti. Abstraktno, teorija, aktualnost in praksa skozi večletni proces omogočajo aplikacijo novih metodologij. Projekt "Tri verzije prostora" spenja koreografijo z razmislekom likovnega umetnika in koreografa v gledališče. Sintezni projekt "Dinamike prostorov", ki je plod triletnega dela in treh ustvarjalnih tandemov bo redefiniral klasične plesne koncepte sodobnih evropskih avtorjev.
Avtorici projekta sta zapisali "Prostor palimpsesta je orodje, s katerim gradimo čutno zaznavne svetove. Naš prostor čakanja izpostavlja detajle, 'nekaj znotraj nečesa', kar bi v stanju gibanja težko opazili. Vzpodbujeni  miselni proces znotraj pojmovnih mrež omogoča subtilne zaznave. 
Heterotopije so položaji zunaj vseh krajev, a vsak ima svoje mesto  - tako so naša telesa hkrati premikajoči 'objekt' in tisti, ki premika."
 _
Informacije in rezervacije: 
 
Bunker Ljubljana
info@bunker.si, 051 269 906
Vstopnice lahko prevzamete uro pred predstavo na blagajni Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana, Slomškova 18, Ljubljana.
 
Muzeum Ljubljana
Gornji trg 44 - pisarna: Breg 8
1000 Ljubljana
Tel.: 01 422 02 90
muzeum@guest.arnes.si

 
_______
Biografije


Tina Valentan je plesalka in koreografinja, diplomantka SNDO (Amsterdam). Kot performerka sodeluje predvsem s Snježano Premuš, Milanom Tomašikom in Matejo Bučar, kot samostojna avtorica je nazadnje ustvarila solo "Kalipso" (produkcija Mesto žensk) in performans "Točka osi" (produkcija: Muzeum Ljubljana). Preko projekta SKUM in opravljanja dela regijske selektorice pri JSKD se zavzema za razvoj kulturno umetniške vzgoje. Leta 2017 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko/ performerko.
ski.emanat.si/tina-valentan


Maja Kalafatić (1984) je leta 2006 diplomirala na SEAD - Salzburški eksperimentalni akademiji za ples,  leta 2015 pa je zaključila magistrski študij na HfMT, Akademiji za glasbo in ples v Kölnu. Trenutno je študentka doktorskega študija transdisciplinarnih umetnosti in medijev v Beogradu. Dejavna je kot plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge. Vrsto let poučuje v polju sodobnega plesa, joge in se ukvarja z izvedbo in organizacijo delavnic za otroke in odrasle. Sodeluje z različnimi ustvarjalci, med drugimi z Matejo Bučar, Jovano Tomić, Esto Matković, Heathom Buntingom, Stephanie Felber in drugimi.


Polona Maher je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Bologni. Študijsko se je izpopolnjevala na Fakulteti za umetnost v Bristolu, Velika Britanija. Leta 2006 je prejela nagrado "Aletti" na umetniškem sejmu Art Verona. Njena dela se nahajajo v stalnih zbirkah Mestne galerije Palazzo Forti v Veroni, Umetnostne galerije Maribor, Factor banke in družbe Talum.


Nina Pertot Weis (1984, Šempeter pri Gorici) je plesalka, koreografinja in gledališka ustvarjalka. Leta 2004 je zaključila Umetniško gimnazijo, smer balet v Mariboru in se vpisala na SEAD - Salzburško eksperimentalno akademijo za ples. Kot soavtorica in izvajalka sodeluje s številnimi koreografi in režiserji: Matejo Bučar ("Procesiranje", "Neumestljivi" in "Zelena miza", "Urbani zarisi"), Sebastjanom Staričem, Vitom Weisem, Niko Bezeljak, idr.. Je tudi soavtorica gledališke predstave "Punčka in svet" ter interaktivnih predstav in delavnic za otroke: "Zvezdice" ter "Oblaček Jablanček". Deluje tudi kot svetovalka za gib in koreografijo pri gledaliških predstavah: "Diagnoza" in "Brez solz za pedre". V letih 2018 in 2019 je bila žirantka na festivalu "Otroški festival gledaliških sanj" v Pionirskem domu Ljubljana.

Vir: Muzeum, Napovednik.com

Zemljevid