2. tečaj preživetja v divjini

Imaš dovolj mestnega stresa?

Si želiš prave sprostitve v naravi in si nabrati nove energije?

Pridruži se nam na 2. tečaju preživetja v naravi!

Naučil/a se boš zgraditi naravni bivak, zakuriti ogenj brez vžigalnika, nabrati divje rastline in še mnogo več. Hodili bomo bosi, spoznali bomo tehniko Wim Hof za boljše spopadanje s stresom ter ponovno vzpostaviti povezavo s samimi sabo.

Med dogodkom bomo brez telefona, elektrike in interneta.

Podroben opis dogodka najdeš tukaj >


______________________________________________________

KDAJ: Od petka do nedelje, 24.-26. maj 2019
KJE: Logatec, okolica
CENA : 130€

PRIJAVA: →
______________________________________________________

KAJ SE BOŠ NAUČIL/A?

� Kako narediti prenočišče iz naravnih materialov
� Kako zakuriti ogenj brez vžigalnika
� Katere divje rastline so užitne
� Kako se orientirati brez modernih tehnologij
� Pletenje vrvi iz naravnih materialov
� Nož je najbolj vsestransko orodje v gozdu, a le če ga znaš pravilno uporabiti. Nauči se najboljših tehnik in trikov z nožem, ki ti bodo prišli še kako prav. Kakšen je dober nož?
� Varnost in prva pomoč v naravi
� Izdelava bakel iz različnih materialov. Nočni pohod z baklami in brez njih. Prepoznavanje glasov noči. Kako "videti" v temi. Začuti noč!
� Gozd je prostor divjih živali. Ali so nam nevarne? Le znanje premaga strah. Prepoznavne sledi, iztrebkov in ostalih znakov prisotnosti divjih živali.
� Dihalno vajo Wim Hof, ki ti bo pomagala pri sproščanju in okrepitvi imunskega sistema
______________________________________________________

LOKACIJA �️

Lokacija se nahaja v bližini Logatca, na pravljičnem travniku s potočkom ter obkroženim z gozdom. Raznolika flora nam bo v tem spomladanskem obdobju darovala obilico divjih rastlin in gob, ki so v tem času najslajše. Tišina in zvoki narave so edina glasbena spremljava, divje živali pa redne obiskovalke.

Napotki do lokacije:
Lokacija je na koordinatah 45.9194760, 14.1788382, koordinate lahko kopiraš v iskalnik na maps.google.com.
Če nimaš google maps, priporočamo da si lokacijo vseeno ogledate na google zemljevidih, obenem pa prilagamo še obrazložitev poti:
Prihod po avtocesti - Iz Ljubljanske smeri se peljemo proti Kopru, iz Kopra proti Ljubljani .), na izvozu za Logatec zapustimo avtocesto ter se peljemo naravnost (3km-mimo Hoferja) do drugega krožišča, tam zavijemo levo. Nato se peljemo še približno kakšen kilometer ter pred OŠ v Gornjem Logatcu zavijemo desno. Nadaljujemo po cesti ter po 300m za kozolcem zavijemo levo na Režiško cesto. Nadaljujemo do drugega križišča (100m) ter zavijemo desno na cesto Strmica. Čez 500m na križišču zavijemo desno. Nato se vozimo naravnost še približno 1,5km (3min) ter poiščete stari veliki Hrast ob cesti, kjer lahko tudi parkirate. (kako izgleda hrast:

Prihod po stari cesti iz Ljubljanske smeri. Za izhodišče si vzamemo Dolgi most, od katerega nadaljujemo po cesti proti Kopru, po približno 30 km pridemo v Logatec kjer pot nadaljujemo do Gornjega Logatca. Tam upoštevamo zgoraj navedena navodila ki so označena z odebeljeno pisavo.
Iz Koprske smeri se peljemo po stari cesti mimo Senožeč, Postojne, Planine, Grčarevca, Kalc do Gornjega Logatca, tam za OŠ zavijemo levo in nadaljujemo po cesti ter po 300m za kozolcem zavijemo levo na Režiško cesto. Nadaljujemo do drugega križišča (100m) ter zavijemo desno na cesto Strmica. Čez 500m na križišču zavijemo desno. Nato se vozimo naravnost še približno 1,5km (3min) ter poiščete stari veliki Hrast ob cesti, kjer lahko tudi parkirate. Od tam je še ena minutka in si na divjem taborju.

VODA

Na sami parceli je potok s potočnimi raki (kar pomeni, da je voda res čista). Izvir vode je približno 2 km stran. To je tudi vodno zajetje za Logatec. Pitno vodo bomo priskrbeli mi.

OPREMA ZA SABO

Na sami lokaciji se v tem letnem času ponoči kar shladi, tako, da nujno si vzamite s sabo dovolj debele spalne vreče, da vas ne bo zeblo. Priporočamo tudi odbojno folijo za avtomobile, termo perilo, rokavice, kape, skratka zimsko opremo za ponoči. Čez dan, če je sonce, je bilo predvčeraj tudi 20 stopinj. Če te zanima še kaj glede priporočene opreme pokliči Miho na 031 722 945.

ELEKTRIKA

Elektrike na parceli ni. Ne pozabite naglavne lučke ali kakšne druge svetilke.
______________________________________________________

Z VAMI BOMO

�Miha Ogorelec, Društvo za gozdovništvo in preživetje v naravi

Miha Ogorelec je inženir gozdarstva in absolvent magisterija hortikulture. Ljubezen do narave in preživetja v divjini je odkril že v mladih letih, ko se je vse skupaj začelo kot hobi. Skupaj z bratom Žigo in nekaj prijatelji so se pri njegovih rosnih 14 letih prvič brez staršev odpravili za 5 dni v gozd brez hrane in z minimalno opremo. Kasneje se je zaradi navdušenja začel poglobljeno izobraževati o preživetju v naravi, njegove odprave pa so postajale daljše, bolj zahtevne ter tudi v ekstremnih zimskih pogojih. Misel, da lahko v naravi preživimo je tako prerasla iz hobija v strast. Največji preizkus je doživel pri 18ih letih, ko je sam preživel 14 dni v gozdu brez hrane, skorajda samo z loncem in nožem. Je soustanovitelj Društva za gozdovništvo in preživetje v naravi.Svoje poglobljeno znanje o preživetju želi deliti z vsemi, ki se ga želijo naučiti. Z drugimi člani iz društva organizirajo predavanja in odprave v divjino za turiste, otroke in specialistične službe. Glavni moto na tečajih preživetja je: s seboj prinesi manj, da boš doživel in začutil več.

�Iva Hari

Magistra farmacije, ki se trudi usklajevati vodenje društva DIVJA s službo leteče farmacevtke. Zaljubljena v divjino in naravo. Zanimajo jo zdravilne in užitne divje rastline ter trajnostni samooskrbni način življenja. Njena želja je, da bi nekoč živela v eko skupnosti s podobno mislečimi ljudmi. Z DIVJO se trudi ljudi popeljati nazaj k naravi z organizacijo različnih izobraževalnih delavnic ter delavnic za osebnostno rast. Na dogodku Preživetja v divjini bo Iva sodelovala v divji kuhinji ter pri nabiranju divjih rastlin in gob za kosilo.

�Peter Premužić

Njegov največji izziv že od otroštva je bila prekomerna raba digitalnih tehnologij. Večino svojega časa je preživel v svoji sobi kjer je raziskoval izmišljene svetove računalniških iger.

Nikoli ni zbral dovolj poguma, da bi se podal na pravo avanturo. Vendar je s časom s pomočjo svojega pozitivnega razmišljanja in mentorjev, ki so se znašli na njegovi poti našel inspiracijo, da se odpravi na različne avanture, ki so mu spremenile življenje.

Odkril je kako izboljšati vsa ključna področja: od zdrave prehrane, fizične aktivnosti do odnosa s samim sabo in drugimi. Trenutno največ časa porabi za delo na zanimivih projektih, meditacijo, plezanje, ekstatične plese, slackline in raziskovanju narave ter njenih potencialov za zdravljenje.

_____________________________________________________

POGOSTA VPRAŠANJA ❓

Kje bomo spali?
Zunaj, v prenočišču narejenem iz naravnih materialov ali po želji v šotoru/viseči mreži.

Kaj potrebujem s sabo?
Čutara za vodo, naglavna ali baterijska svetilka, prigrizki za čez dan, topla pohodna oblačila, 2x rezervna majica, 2x komplet spodnjega perila in nogavic, trenirka/ipd, anorak, manjši ruzak, dobre pohodne čevlje (gojzarji, pohodni čevlji), rokavice, kapa, spalna podloga/armafleks, spalna vreča ali dve za spanje zunaj oz. posteljnina (prevleka za čez posteljo, prevleka za odejo in vzglavnik), če nameravaš spati v hiški, repelent proti klopom/komarjem, sončna krema ali kapa za zaščito pred soncem, osnovne potrebščine za higieno, kopalke, brisača, pončo za primer dežja, beležka, kuli, fotoaparat, kompas

Ali bomo res brez telefonov?
Zaželjeno je, da izklopiš telefon in internet za čas dogodka. Tako boš doživel/a res ta pravi odklop. Poudarek bo na povezovanju s samim sabo in ostalimi udeleženci. Če želiš narediti kakšno fotografijo vzami s sabo fotoaparat. Seveda nobenega ne moremo prisiliti v neuporabo telefona, vseeno pa ti to toplo priporočamo.

Kako je s plačilom prijavnine in vračanjem, v primeru odpovedi?
Svoje mesto si zagotoviš s plačilom kotizacije 100€ ob prijavi. Po prijavi preko boš prejel/a email z dodatnimi informacijami. V primeru odpovedi do 14 dni pred dogodkom ti vplačano kotizacijo v celoti vrnemo. V primeru odpovedi manj kot 14 dni pred dogodkom si pridržujemo pravico, da kotizacijo v celoti zadržimo.

_____________________________________________________

CENA: 130€


�ZAGOTOVI SI SVOJE MESTO IN SE PRIJAVI ZDAJ�

PRIJAVA: →
_____________________________________________________
Če imaš kakršnokoli vprašanje se obrni na Ivo preko telefona
070 841 231 ali e-maila ivahari@gmail.com

Vir: Društvo DIVJA, Napovednik.com

Zemljevid