Razstava in izid albuma Jimi Rasta - Afterparty

Prvi rasta v Sloveniji, žurerski in ustvarjalni sopotnik največjih zvezd v svetu glasbe in umetnosti je desetletja izkušenj strnil v multimedijski projekt z razstavo slikarskih del in izidom plošče, ki vas bo prepričala - JIMI RASTA AFTERPARTY, dame in gospodje.

Albin Jarić, rojen 1953 v Zenici, bolj znan kot Jimi Rasta, po končani gimnaziji in 1. letniku metalurške fakultete v Zenici nadaljuje študij v Ljubljani na FNT-montanistika, oddelek za mineralogijo. Bil je zaposlen na Metalurškem in Rudarskem inštitutu kot mladi raziskovalec, vse do razpada Jugoslavije, leta 1991. Od takrat živi na samosvoji poti, na kateri je doživel precej lepe uspehe, a tudi padce. S prihodom v Ljubljano se bolj kot študiju posveti oživitvi ene izmed kleti v študentskem naselju Rožna dolina, pod okriljem študentske organizacije Forum. V nekaj letih ta 'underground' prostor postane slavno ime Disco Študent oz. 'FV', iz česar kasneje nastane K-4. Kot DJ je deloval v vseh treh klubih s tremi različnimi žanri glasbe: classic rock, punky reggae party, worldbeat-dub. To so bili časi, ko je vse bilo analogno in inovativno.
Kot bobnar je začel nastopati že v 1. letniku gimnazije, ko je zmagal na avdiciji za šolski bend. Leta 1976 v študentskem naselju spozna Jamajčana Briana ter Afričana Kena, oba sta kitarista in pevca. Tako nastane trio 'Night Duty'. Igrali so akustični reggae, 15 let preden je MTV lansiral 'unplugged'.
Kot tolkalec je sodeloval z najrazličnejšimi zasedbami, ki so igrali rock, punk, afrobeat, reggae, jazz, voodoo pa vse do kanadskega countrya in balkanskega groovea.
Leta 92' na Jamajki ustanovi bend 'Planet People' s katerim realizira prvi singl in video 'No woman no cry', za katerega so dobili odobritev za snemanje od Marleyeve založbe Tuff Gong. Ob promociji je Queennie-najstarejša jamajška legenda, uprizorila afro ritual 'kumina'.
Z bendom Zabranjeno pušenje leta 2004, na turneji 'Bog vozi Mercedes' odigral 350 koncertov. Nato se je distanciral od 'scene' in se vse bolj posvečal slikarstvu. Edina izjema, ki se je zgodila na domačih tleh je bilo sodelovanje s P. Lovšinom za album 'Izlet', posnet na Jamajki, v družbi Marleyevih glasbenikov, ki so takrat igrali za album 'Rock Steady', skupine No Doubt.
_________________________________________________________________
Kolekcija slik na razstavi je nastala v zadnjih 5-ih letih.
Začelo se je v zapuščeni družinski hiši v Zenici, brez elektrike in gretja, le svinčnik in radirka, risanje v soju sveč, ki so mu svetile v bosanskem mraku. Šele leta za tem začne slikati v normalnih razmerah. Takrat živi v New Orleansu, pravem mestu za realiziranje njegovih zamisli. " Sedeč v parku Louisa Armstronga, poleg Mississippija pomislim, da se je od tukaj vse začelo: delta blues, jazz, cajun, rock & roll, … , da je to najbolj opevano mesto in tam se začne moj koloristični svet. Večina teh slik je tako obkrožila par kontinentov, ki so vsak zase vtkali neko svojo značilnost.", pravi Jimi o tem plodnem obdobju in nadaljuje: " Na relaciji Zenica-Ljubljana-Jamajka-New Orleans sem vzel iz vsakega mesta nekaj, kot je tema srednjega veka iz Zenice, kulturna svetloba Ljubljane, nor avanturizem Jamajke ali karnevalska zabava New Orleansa.
Poskušal sem sporočilnost pesmi prenesti na platno, ki so v glavnem 'rebel' karakterja, razbijanje tabuja ali pa opozoritev na katastrofo, ki nas čaka, kot je razvidno na zadnji sliki te razstave z naslovom 'The End', skupine The Doors."

GLASBENI GOSTJE NA RAZSTAVI
Maja Predatoria - Pevka pri Cherry Wine in Cherry Brass.
Ugo Ugowsky - Kitarist in vokalist pri Cherry Wine, Cherry Brass, Same Babe, Josip Brass, ...
Oba tvorita duet Cherry Duo, ki se s svojim nastopom sprehaja skozi glasbeno zapuščino 20. stoletja in občinstvu pričara intimno vzdušje ob glasbenih velikanih prejšnje in sedanje generacije.
Gostja bo tudi saksofonistka in vsestranska umetnica Saba Safić (Cherry Wine, Cherry Brass, ...).

Navdušeni boste tudi nad plesnim nastopom dueta Vanessa&Maša.

Po razstavi pa bosta za rokenrol okuse širšega spektra skrbela DJ Rušilec in DJ Uničevalec.

Vabljeni torej v boljši svet in na zabavo ter zabavo po zabavi - otvoritev razstave in predstavitev plošče JIMI RASTA "AFTERPARTY", ki se bo zgodila 15.5. ob 19 h v CSK France Prešeren v Ljubljani.

Vir: Hellcats, Napovednik.com

Zemljevid