Gradovi, donžoni, bastije in bergfridi

Kazemate, Stanovska dvorana, Stolp strelcev … Kaj se skriva za temi imeni in kakšne podrobnosti tičijo v starodavnih grajskih zidovih? Kdo je prvi pozidal grajsko planjavo in kakšne poslikave najdemo v sedanji stavbi?

Voditeljema podkasta Podrobnosti Boštjanu Gorencu - Pižami in Anžetu Tomiću se bo pridružila Hana Stupica, ilustratorka in oblikovalka, ki jo je vabilo h klepetu ujelo ravno med prebiranjem Stoparjeve knjige o slovenskih gradovih. Skupaj se bodo sprehodili še po drugih gradovih, resničnih in izmišljenih, ki jemljejo dah, ponujajo navdih ali pa skrivajo zgodbe, ki jih moramo deliti.

Boštjan Gorenc - Pižama je avtor sLOLvenskih klasikov 1, s plemiškimi rodbinami in gradovi pa se je na veliko srečeval med prevajanjem sage Pesem ledu in ognja Georgea R. R. Martina. Na odrih je trenutno najbolj aktiven s komedijo Brade, pred mikrofonom pa v podkastu Podrobnosti. Svojega gradu (še) nima, modro kri pa je imel nekoč za pet minut, ko se je zbodel z nalivnim peresom.

Anže Tomić vodi mrežo Apparatus. Če podkasti mreže ne bi bili poslušani, bi prav tako govoril v mikrofon, tako pa govori zato, ker ga ljudje poslušajo. V službi je spletni urednik Vala 202.

Glavni liki ilustracij Hane Stupica so živali, odete v historične kostume in s še mnogimi zgodovinskimi elementi. Z njimi se je vrisala in vpisala med prepoznavne slovenske ilustratorje že z ustvarjanjem svoje prve slikanice, ukrajinske pravljice Rokavička, za katero je leta 2014 na 11. slovenskem bienalu ilustracije prejela nagrado Hinka Smrekarja. Je najmlajša prejemnica tega najvišjega domačega stanovskega priznanja za ilustracijo. Na letošnjem 13. slovenskem bienalu ilustracije je dobila še plaketo Hinka Smrekarja, in sicer za ilustracije Zgodbe za vina Fedora.


Cena vstopnice: 
- odrasli: 6,00 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 5,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih mojekarte.si.

Za obisk dogodka priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid