Odprtje razstave Sanela Jahić: The Labour of Makin

družbenega in umetniškega eksperimenta, pri katerem se je osredotočila na lastno umetniško ustvarjanje kot primer delovnega procesa. Postavila si je vprašanje, kakšno bi bilo njeno umetniško delo, če bi ga namesto nje zasnoval stroj.

Razstava, kot vmesna postaja v razvoju tega projekta, predstavlja tako proces nastajanja tega umetniškega dela kot tudi njegov rezultat. Rezultat je nastal na podlagi napovedi algoritma, po navodilu katerega je avtorica nato izdelala umetniško delo, ki ga je poimenovala  Digital Punch Card  (Digitalna luknjana kartica). To strojno zasnovano delo je hkrati  t. i. "delo v nastajanju"  (work in progress) in se bo tekom projekta še spreminjalo. Avtorica si na razstavi zastavlja tudi vprašanja o statusu umetniškega dela, vlogi umetnika v njem, predvsem pa, kakšna bo stopnja njene vključenosti v prihodnja dela in ali bo izkušnja odtujenega dela še večja, kot je zdaj. Algoritmu namreč, prav na podlagi razstavljenega dela in sedanjosti, že dodaja nove parametre za izračun in napoved nadaljnjega razvoja njenega projekta.

Kustosinja razstave je Barbara Sterle Vurnik.

Producent: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018–2020

Koproducenti: Drugo more, Reka; Loški muzej Škofja Loka

Projekt, v katerega spada tudi razstava v Škofji Loki, je nastal v okviru  Dopolavoro, dela projekta Reka 2020 - Evropska prestolnica kultura.

Vir: Loški muzej Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid