Šakuntala 117/Spominjanje Ljubezni

  • Kaj: Uprizoritev
  • Kdaj: sobota, 18.5.2019 od 19.30 do 22.00
  • Kje: Športno Društvo Tabor, Tabor 13, Ljubljana
  • Prireditelj: KD Teater na konfini
  • Vstopnina: 6 EUR / 4 EUR za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 EUR za brezposelne Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.

Teme zaljubljenost, zapuščenost, ljubezen.

Avtorji: ustvarjalci predstave po motivih Kalidasove Šakuntale, delih Camille Claudel in pismih Augusta Rodina
Ustvarjalna ekipa: Kaja Lorenci, Urška Taufer, Gregor Luštek, Miha Nemec, Žan Perko, Nejc Valenti
Režija: Miha Nemec
Dramaturgija: Nejc Valenti
Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov
Scenografija: Miha Nemec
Glasba za Guni in Šruti: Žan Perko
Foto: Urška Boljkovac
Produkcija: TNK Teater na konfini , AGRFT, MGLC

Vstopnina: rezervacije na: 
teater.na.konfini@gmail.com

6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.

"Hočeš z besedo le eno zajeti nebesa in zemljo, pa vso omamnost in draž, vse, kar ti daje moči, zgodnje pomladi cvetove in pozne jeseni sadove? Reci Šakuntala le, vse bo povedano s tem."
JOHANN WOLFGANG VON GOETHE

"Prva je čustvo, v strastnem objemu z domišljijo... Če primerjamo Rodinov Poljub s tem delom moje sestre, ki ga lahko imenujemo Zapuščenost." Pri prvem je moški, tako rekoč, sedel za žensko mizo. Sedel je, da bi jo kar najbolje izkoristil. Sega po njej z obema rokama in ona se trudi, kot rečejo Američani "to deliver the goods". V skulpturi, ki je delo moje sestre, pa je vse duša, moški, ki kleči, vse je le želja, njegov obraz je dvignjen; on hrepeni, objet, še preden si je upal izkoristiti to čudovito bitje, to sveto meso, ki mu je padlo z višje ravni… Ona se predaja, slepa, nema, težka; predaja se njegovi teži, ki je ljubezen; ena roka viseča, kot veja oddaljena od drevesa, izčrpana od lastnega sadeža; z drugo si pokriva prsi in ščiti srce, najvišje svetišče nedolžnosti. Nemogoče je videti kaj bolj strastnega in nedolžnega. In kako vse drhti, vse do najglobljih in najbolj svetih trepetanj duše in kože, skupaj z neizrekljivim življenjem! Trenutek pred stikom."
PAUL CLAUDEL

Kaj nam je bližje? Uničevanje ali ustvarjanje? Resničnost ali fantazija? Obtoževanje ali preseganje?
Kaj nam je bližje? Katera zgodba? Kraljevska zgodba o Šakuntali, kralju, njunem sinu, eni od kraljevih žena in klovnu ali romantična zgodba o Camillle Claudel, Augustu Rodinu, njunem umrlem plodu, Augustovi partnerici Rose in njihovem skupnem prijatelju ali zgodba o mlajši ženski 1 (2), starejšem moškem, otroku, njegovi partnerici ženski 2 (1) in skupnem prijatelju.

Camille Claudel je bila izjemna francoska kiparka. Bila je učenka, ljubica in sodelavka Augusta Rodina. O Camillinem življenju pričajo predvsem njeni kipi. 
O Rose, Augustovi partnerici, ne priča nihče.
O Augustu priča zgodovina.

Ena od Camillinih skulptur nosi naslov mitske zgodbe Šakuntala ( Pariz 1887), ki je nastala po najznamenitejši staroindijski lirsko-epski drami Šakuntala in prstan prepoznanja, ki obravnava teme zaljubljanja, zapuščenosti in ljubezni. Njen avtor je največji indijski dramatik Kalidasa. Nastala je okoli leta 300.

Šakuntala 117/Spominjanje LJUBEZNI, je trk teh dveh zgodb. Trk dveh filozofij bivanja. Zahodne in vzhodne. Trk dveh gledališč in dveh gledišč na zaljubljenost, zapuščenost in ljubezen.

Na kaj pomislimo, ko se, če se, odpiraja tema zaljubljanja… Na kaj pomislimo, ko govorimo o zapuščenosti… Na kaj pomislimo, ko govorimo o ljubezeni? Kdaj sploh govorimo o ljubezni. Zakaj tako malo govorimo o ljubezen? So krivi romantični filmi? Ali pogovor o ljubezni v nas vzbuja odpor? Obstaja način, da spregovorimo o ljubezni brez, da bi nas bilo sram? Ne, da bi s tem ogrožali drug drugega.

Analiza Camillinih skulptur - skozi akcijo - je v nas vzbudila občutja, ki smo jih skozi improvizacije koreninili v lastnih izkušnjah. Skulpture so se pretopile, zavzele nove kompozicije, shodile, spregovorile in zdaj v našem "ateljeju" odigravajo novo zgodbo z naslovom šakuntala 117, Spominjanje LJUBEZNI; hibrid Kalidasove Šakuntale, Camillinega in Augustovega razmerja ter naših osebnih izkušenj o zaljubljanju, zapuščenosti in ljubezni.
Camille in August sta se prvič zazrla drug v drugega v ateljeju na ulici Notre-Dame-des-Champs, št. 117.

Šakuntala - epsko, lirska, staroindijska drama - Indija cca. leta 300, avtor Kalidasa, vrednost 6 evrov na Bolhi.
Šakuntala/Zapuščenost - skulptura - Pariz leta 1886, avtorica Camille Claudel, prodana 2017, vrednost 1,2 miljona evrov.
Šakuntala 117/Spominjanje ljubezni - gledališka uprizoritev - Slovenija/Šempas /Ljubljana, septembra leta 2018, po motivih prejšnjih dveh in po sebi. Avtorji Kaja Lorenci, Urška Taufer, Gregor Luštek, Miha Nemec, Žan Perko in Nejc Valenti. Režiser Miha Nemec, vstopnina 4 -6 evrov.

Zunanje povezave: Facebook

Vir: KD Teater na konfini, Napovednik.com

Video