Koncert samospevov: POTOVANJA

POTOVANJA

David Jagodic - tenor

Nejc Lavrenčič - klavir

 

Mlad PerArtem

Urša Lojen - sopran

Anže Rupnik - klavir

Mednarodno uveljavljena glasbenika, koncertni tenorist David Jagodic in pianist Nejc Lavrenčič, nas bosta v prvem delu skozi samospeve F. Schuberta popeljala na "Potovanje". Izbor pesmi se bo dotikal "vandranja" kot iskanja ljubezni, notranjega mira in sreče, kot tudi bega pred realnostjo.

Drugi del koncerta pa se bo pričel s tremi pesmimi Nejca Bečana na besedila Jake Koširja, ki opevajo človeško bližino in vabijo na skupno pot in se bo nadaljeval s ciklom The house of life / Hiša ljubezni Ralpha Vaughana Williamsa. Šest mističnih sonetov pesnika in slikarja D. G. Rossettija opeva prepletenost ljubezni, življenja in smrti.  

Koncert POTOVANJA se bo pričel z uvodnim nastopom mladega dua – sopranistke Urše Lojen in pianista Anžeta Rupnika, ki sta bila izbrana na letošnjem razpisu za sklop Mlad PerArtem. Njun izbor skladb se bo dotikal ljubezenskega prostora med Ti in Jaz.

Program

Mlad PerArtem: Urša Lojen, sopran in Anže Rupnik, klavir

Claude Debussy

Nuit d'Etoiles / Zvezdnata noč

 

Benjamin Ipavec

In vendar enkrat še srce

 

Rado Simoniti

Jasnina

 

Robert Schumann

Widmung / Posvetilo, Op. 25/1

 

Edvard Grieg

Solveigs Lied / Solvegina pesem, Op. 23/13

 

POTOVANJA - David Jagodic, tenor in Nejc Lavrenčič, klavir

 

Franz Schubert

Der Wanderer / Popotnik, D489

Der Wanderer / Popotnik, D649

Der Wanderer an dem Mond / Popotnik mesecu, D870

Wanderers Nachtlied I / Popotnikova nočna pesem I, D224

Wanderers Nachtlied II / Popotnikova nočna pesem II, D768

Der Geistertanz / Ples duhov, D116

Nachtstück / Nočna skladba, D672

Der Doppelgänger / Dvojnik, D957

Nacht und Träume / Noč in sen, D827

 

Nejc Bečan

Ta maj

Rad bi te spoznal

Ustaviva se na robovih dneva

 

Ralph Vaughan Williams

The House of Life / Hiša ljubezni

Love sight / Pogled ljubezni

Silent noon / Tih poldan

Love's minstrels / Trubadur ljubezni

Heart's haven / Zatočišče srca

Death in Love / Smrt v ljubezni

Love's last gift / Poslednji dar ljubezni


Urša Lojen (1997) je pričela svojo glasbeno pot pri 8 letih z igranjem klavirja. Leta 2013 se je na umetniški gimnaziji  v Celju, kjer je kot glavni predmet obiskovala klavir, prvič srečala s petjem kot korepetitorka komornih pevskih sestavov. Kasneje je redno pričela obiskovati tudi individualne ure petja pri prof. Davorju Mikuliću. Dvakrat se je predstavila z orkestrom Glasbene šole Celje, kjer so s komorno zasedbo izvedli odlomke iz oper Netopir in Figarova svatba ter enkrat tudi solistično z orkestrom I. gimnazije v Celju. Decembra 2017 je bila del umetniškega projekta Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pri operi Rusalka ter istočasno redno nastopala v Mozartovi operi enodejanki Bastien in Batienna v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Svoje znanje je izpopolnjevala pri profesoricama Snežani Neni Brzaković in Tatjani Vasle ter sodelovala pri projektih in festivalih kot so Mati domovina, Ruski večeri, muzikal Veronika Deseniška.

Urša je sedaj študentka 3. letnika klavirja na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter dijakinja 2. letnika petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Mateji Arnež Volčanšek.


Anže Rupnik (1998) je pričel z učenjem klavirja pri prof. Kaji Stražar na Glasbeni šoli Vrhnika. Izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter vzporedno na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Sijavuša  Gadžijeva. Sedaj je študent drugega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič.

Anže je nagrajenec domačih in mednarodnih tekmovanj solistično (Ars nova Trst, "CITTA DI GORIZIA" Gorica, "Isidor Bajić Piano Memorial" Novi Sad, TEMSIG 2013, 2016) in s Klavirskim triom Rupnik (TEMSIG 2014, 2017, Primož Ramovš 2015, Svirel 2016, "ALPE ADRIA" Majano Italija 2018), v katerem deluje s sestro in bratom.

Izpopolnjeval se je na mojstrskih seminarjih  pri prof. Sijavušu Gadjijevu, prof. Tatjani Ognjanovič, prof. Konstantinu Boginu, prof. Alexandru Mndojantsu, prof. Valeryu Piasetsky ter prof. Andreasu Groethuysenu.


Tenorist David Jagodic se je začel učiti solopetja pri prof. Barbari Nagode in ga 2011 nadaljeval na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju v razredu prof. Claudie Visce, kjer je 2015 diplomiral z odliko, 2018 pa je magistriral iz samospeva in oratorija v razredu prof. KS Roberta Holla. Izpopolnjeval se je tudi pri Florianu Boeschu, KS Piotru Beczali, Irini Gavrilovici in  KS Michaelu Schade.

Že leta 2012 je debitiral z vlogo Alfonsa (Die Freunde von Salamanka/Schubert) pri Sommefestspiele Neuzelle v Nemčiji, sledile pa so še Tamino (Die Zauberflöte/Mozart), Lensky (Yevgény Onégin/Tschaikovsky), Fenton (Falstaff/Verdi), Alfred (Die Fledermaus/Strauss), Don Ottavio (Don Giovanni/Mozart), Ferrando (Cosi fan Tutte/Mozart), Simon (Der Bettelstudent/Millocker), Knusperhexe (Hänsel u. Gretel/Humperdinck), Wüsterich (Tulifant/von Einem) in mnoge druge.

David Jagodic je v tujini uveljavljen tudi kot koncertni pevec. V letu 2017 je debitiral v Dunajskem Musikvereinu, leta 2018 pa v Wiener Konzerthausu. Poleg različnih koncertnih programov samospevov s pianisti, kot so Helmut Deutsch, Andras Schiff in Stephan Matthias Lademann, je nastopil kot Evangelist (Johannes Passion/Bach), Obadjah (Elias/Mendelssohn), Uriel (Die Schöpfung/Haydn), Samson (Samson/Händel) in prevzel tenorski del v Bachovem Magnificatu in Weihnachtsoratoriumu, Mozartovem in Verdijevem Reqiumu, Mendelssohnovi 2. simfoniji, Brucknerjevemu Te Deumu in mnogih drugih. V juniju 2019 ga čaka debut na sloviti Schubertiadi v Schwarzenbergu.

V času študija je bil David Jagodic štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in SIAA Foundation iz Lichtensteina, kakor tudi prejemnik več nagrad mednarodnih tekmovanj. Od leta 2018 je tudi član Slovenskega Okteta. 


Pianist Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje pričel na SGBŠ Maribor v razredu Tatjane Dvorak. Kasneje je postal tudi varovanec pianistke in pedagoginje Marine Horak. Dodiplomski in magistrski študij je opravljal na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v razredu A. Madžara in J. Michielsa. Poleg klavirja je magistriral še iz komorne igre, sočasno pa opravil še specializacijo na področju interpretacije samospeva pod okriljem Uda Reinemanna in njegovih gostujočih umetnikov.

Koncertno deluje v Sloveniji, Franciji, Belgiji, Španiji, Hrvaški, Italiji, Švici, koncertne turneje pa so ga popeljale tudi na gostovanja v ZDA, Kanadi in Aziji. Sodeluje s priznanimi tujimi in domačimi umetniki kot so pevci Sabina Cvilak, Marcos Fink, Mojca Vedernjak, Theresa Plut, Barbara Jernejčič Fürst, Katja Konvalinka, Juliette de Massy, Cristina Segura, Artur Rozek, Darko Vidic, Nataša Zupan, Arianna Rinaldi, Soumaya Hallak ter instrumentalisti Andrej Zupan, Luka Železnik, Magdalena Sas, Isabel Dunlop in drugi. Je prejemnik več nagrad na mednarodnih tekmovanjih, priznanj za ustvarjalnost in štipendij. Redno snema za Radio Slovenija. 

Deluje koncertno in pedagoško na področju klavirske in komorne igre ter interpretacije samospeva. Je umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla nekoč znanega kot Glas iz davnine, danes pa Samospevanje v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor.

V letu 2019 je štipendist Ministrstva za kulturo, ki je njegovo delovanje prepoznalo s:

"Pianist Nejc Lavrenčič velja za enega najvidnejših slovenskih interpretov v glasbeni zvrsti samospeva in komorne glasbe. […] Tako po obsegu kot kakovosti izkazuje pomemben prispevek k slovenski kulturi […] Kot pianist in specialist bogati slovenski kulturni prostor z vrhunskim glasbenim poustvarjanjem v žanru samospeva in s tem daje pomemben prispevek k razvoju poklica instrumentalista."     

Zunanje povezave: Zavod PerArtem

Vir: Kulturno umetniški zavod PerArtem, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Kulturno umetniški zavod PerArtem:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid