Svetlobna gverila v parku pred Fužinskim gradom

Letošnji festival Svetlobna gverila se posveča raziskovanju meja; skladno z vsebinsko rdečo nitjo festivala pa se podajamo v nekatere mejne predele mesta – natančneje na Fužine, kjer se v drugem festivalskem polčasu obeta vrsta postavitev, povečini nastalih v aktivnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom. Projekti so nastali s pomočjo članov Centra aktivnosti Fužine, stanovalci Doma starejših občanov Fužine, člani Cone Fužine, Društva za razvoj skupnostnih programov za mlade in v sodelvoanju s Četrtno skupnostjo Moste.

V dveh postavitvah Andreja Štularja s skupnim naslovom Soseska F odzvanja prostorski kontekst lokacije in se navezuje na tematiziranje različnih meja. Delo z naslovom Terasa 1 si prilašča in modificira starejše mikrointervencije v parku: na eni od opečnatih teras, ki so nedavno zrasle v okolici, je avtor s pomočjo svetlobe definiral mejo, plot, ki se ves čas izmika gledalcu. Drugi projekt, Blok 2, ponazarja človeško 'mravljišče', kjer lahko gledalec posluša zgodbe prebivalcev iz soseščine. Participatorni projekt, za katerega je bila s pomočjo lokalnega zidarja sezidana opečna struktura, vsebuje vrsto pričevanj o življenju na Fužinah in tako izpostavlja meje med zasebnim in javnim.

Študenti Fakultete za arhitekturo in Fakultete za elektrotehniko so ustvarili svetlobno instalacijo, naslovljeno Portal. Pot skozi portal je prispodoba za življenje, ki je polno ovir, na katere se vsak človek odzove drugače. Nekatere ovire predstavljajo nepremagljivo mejo, nekatere zaobidemo, spet druge pa z lahkoto premagamo. Tako je vsak okvir zase mejnik, ki skupaj z ostalimi ustvarja labirint izbir in meja. Vsak zase se drugače premika skozi življenje in skupaj sestavljamo pisano sliko doživetij, ponazor-jenimi s svetlobno igro portalov. Kompozicija svetlobe se spreminja glede na trenutno dogajanje v prostoru in tako z nami zaživi.

Naravnim oblikam podobne tekstilne strukture – gnezda, ki so se z viticami povezala med seboj in zrasla skupaj z mogočnimi drevesi okrog fužinskega gradu, so nastala v povezavi z raznoliko lokalno skupnostjo, ki jo bogatijo številne tradicije, običaji in bivalne navade. Po vzoru ročnih del, s katerimi njeni prebivalci ohranjajo stik s svojim narodnim in kulturnim izročilom, so študenti katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete v sodelovanju s tamkajšnjimi prebivalci oblikovali združbo visečih prostorskih tvorb po skupnim naslovom Onkraj meja, ki je kot mesto v malem metafora za Fužine.

Zunanje povezave: SVETLOBNA GVERILA V PARKU PRED FUŽINSKIM GRADOM: ANDREJ ŠTULARSVETLOBNA GVERILA V PARKU PRED FUINSKIM GRADOM: FAKULTETA ZA ARHITEKTURO IN FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKOSVETLOBNA GVERILA V PARKU PRED FUŽINSKIM GRADOM: NARAVOSLOVNOTEHNIŠKA FAKULTETAURNIK FESTIVALA

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Strip Core / Forum Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid