Moderne rešitve potrebujejo moderne probleme

Jonas Lund

Moderne rešitve potrebujejo moderne probleme

SAMOSTOJNA RAZSTAVA

 

Odprtje razstave s predavanjem: sreda, 15. maj 2019, ob 19. uri

Na ogled do: 7. junij 2019

Odpiralni čas: TO–PE 12:00–18:00 in po dogovoru

aksioma.org/lund

 

Zelo pogosto se tehnološke rešitve, ki jih ponuja elita Silicijeve doline, hitro spremenijo v družbene probleme. To, kar je tipično predstavljeno kot prelomna inovacija, ki bo spremenila svet, od Airbnbja do Uberja, Googla, Amazona, Facebooka itn., hitro načne politične in družbene institucije z enim samim glavnim ciljem: čim bolj povečati dobičke za delničarje. Da bi to dosegli, je algoritem postal vladar, rešitev, na videz nepristranski odločevalec, ki lahko upraviči vsako arbitrarno odločitev. Kako odgovoriti na "rešitev" s problemom in se domisliti alternativnih pripovedi za neprestane tehnološke inovacije?

Na razstavi Moderne rešitve potrebujejo moderne probleme bo švedski umetnik Jonas Lund predstavil novo delo, v katerem raziskuje različne vidike te problematične dvojnosti, povezane s potrebo po merjenju vsega z uporabo netransparentnih algoritemskih razvrstitvenih sistemov, in naraščajočo izgubo avtonomije na spletu. Kaj pa, če bi take sisteme uporabili za razvrstitev različnih vidikov Lundove umetniške dejavnosti in njegovega čustvenega stanja, od sreče do produktivnosti?

 

V predavanju Moderne rešitve potrebujejo moderne probleme bo Lund raziskoval svojo umetniško prakso in svoj opus z vidika dvojnosti rešitve in problema. Zelo pogosto se tehnološke rešitve, ki jih ponuja elita Silicijeve doline, hitro spremenijo v družbene probleme. Nasprotno pa dela, ki jih proizvaja Lund, lahko delujejo kot problemi za predstavljene rešitve. Predavanje bo raziskalo Lundov opus v odnosu do te dihotomije in predstavilo alternativno naracijo trenutni dogmi.

 

ŽIVLJENJEPIS

Jonas Lund (1984, Švedska) ustvarja slike, kipe, fotografije, spletne strani in performanse, v katerih kritično razmišlja o sodobnih omrežnih sistemih in strukturah moči nadzora. Njegova umetniška praksa vključuje ustvarjanje sistemov in vzpostavljanje parametrov, ki pogosto zahtevajo angažma gledalca. Rezultat so igram podobna umetniška dela, kjer se naloge opravljajo glede na algoritme oziroma množico pravil. Lund prek svojih del raziskuje najnovejša vprašanja, ki se postavljajo ob naraščajoči digitalizaciji sodobne družbe, kot so avtorstvo, udeležba in avtoriteta. Hkrati postavlja pod vprašaj mehanizme umetniškega sveta; pred preizkušnjo postavlja proizvodni proces, avtoritativno oblast in prakse umetniškega trga.

Lund je magistriral na Inštitutu Pieta Zwarta v Rotterdamu (2013) in diplomiral iz likovne umetnosti na Akademiji Gerrita Rietvelda v Amsterdamu (2009). Imel je samostojne razstave v Photographers’ Gallery (2019) in Whitechapel Art Gallery v Londonu (2016), Steve Turner v Los Angelesu (2016, 2015, 2014), Växjö Konsthall na Švedskem (2016), Boetzelaer-Nispen v Amsterdamu (2014), Showroom MAMA v Rotterdamu (2013) in New Museum v New Yorku (2012), sodeloval pa je tudi na številnih skupinskih razstavah, med drugim v Carrol/Fletcher v Londonu; Schinkel Pavillon v Berlinu, ZKM v Karlsruheju; Van Abbemuseum v Eindhovnu; Witte De With v Rotterdamu; De Hallen v Haarlemu in Moving Museum v Istanbulu. O njegovem delu so pisali v Artforum, Frieze, Kunstforum, The New Yorker, The Guardian, Metropolis M, Artslant, Rhizome, Huffington Post, Furtherfield in Wired.Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2019

Partner: Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – Univerza v Ljubljani

Predavanje je del dogodkov ALUO uho, ki jih organizira Akademija za likovno umetnost in oblikovanje – Univerza v Ljubljani.

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Program Zavoda Aksioma sofinancira Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva ter JSKD.

Zunanje povezave: Več o projektu

Vir: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid