Svetlobna gverila: Meje

Festival Svetlobna gverila se vnovič podaja v svetlobno zasedbo javnega prostora v mestnem središču, kjer se naboru lokacij v okolici Križank oziroma Galerije Vžigalica pridružuje nekaj novih prizorišč. Letošnji festival se posveča raziskovanju meja; skladno z vsebinsko rdečo nitjo festivala pa se podajamo tudi v nekatere mejne predele mesta – natančneje na Fužine, kjer se v drugem festivalskem polčasu obeta vrsta postavitev, povečini nastalih v aktivnem sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, ter v AKC Metelkova mesto. Vrsta projektov bo tudi letos izvedena v sodelovanju z dijaki in študenti različnih ljubljanskih srednjih šol, fakultet in akademij, s čimer vztrajamo pri vzgoji ter izobraževanju novih generacij kreativcev.

Letošnja Svetlobna gverila je zanamovana z manjšimi projekti, ki mestoma terjajo nekaj več pozornosti pri njihovem odkrivanju; velikopoteznost se tokrat umika v prid intimnejšim poudarkom. Obeta se vrsta novih produkcij slovenskih umetnikov in umetnic, ustvarjenih posebej za naš festival; instalacije, interaktivne postavitve, dogodki in projekcije bodo tako dober mesec dni, vse do zaključka na Poletno muzejsko noč, razsvetljevale nočno Ljubljano. S temo festivala se podajamo v raziskovanje in osmišljanje različnih vidikov in konceptov meja, naj si bodo te razumljene kot fizične, optične, družbene, psihološke ali povsem duhovne kategorije, ki razdvajajo, a hkrati tudi zbližujejo in povezujejo. Predstavili bomo dela, ki raziskujejo ločnice med imaginarnim in realnim, med javnim in zasebnim, med preteklostjo in sedanjostjo ... dela, ki raziskujejo meje človeške percepcije in domišljije ter tako ponujajo premislek o fenomenu, ki spričo aktualnega dogajanja vzbuja nemalo zanimanja.

Ob Galeriji Vžigalica gostujemo tudi v Galeriji Alkatraz, kjer se obeta prva samostojna predstavitev nemškega kolektiva RaumZeitPiraten, sicer že starih znancev festivala. Ob izteku festivala bomo v Svetlobnem parku ob Gradaščici v Trnovem postavili novo svetlobno skulpturo Mete Grgurevič in Jaše, ki bo nekaj prihodnjih let z zvokom in svetlobo nagovarjala mimoidoče. Nasploh se na festivalu obeta kar nekaj interaktivnih projektov, ki terjajo aktivno udeležbo gledalcev. S festivalskim programom se še naprej trudimo izvrševati temeljno poslanstvo festivala: z vizualnimi ter intermedijskimi projekti poudariti drugačne vizure mesta in izpostaviti vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora, nenazadnje pa tudi pri kvaliteti in barvitosti urbanega življenja.

Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30.

 

SODELUJOČI:

kolektiv Stran 22, Golnaz Behrouznia & François Donato (IR/FR), Surreal Visuals (NL), Boštjan Drinovec & vj MESEC, Borut Bučinel & Borut Cajnko & Marko A. Kovačič & Jaka Kušar Jež & Miha Zupan, Tina Drčar, Neža Jurman, Gašper Milkovič Biloslav & Mitja Cerkvenik & Marko Turkuš & Marko Vivoda, Franc Solina & Enej Guček Puhar, Luka Savić, RaumZeitPiraten (DE), Andrej Štular, Nonument Group, Meta Grgurevič & Jaša.

 

ODPRTJA:
– galerija Vžigalica in bližnje lokacije na prostem, četrtek, 16. maj 2019, ob 21.30 [odprtje festivala];
– galerija Alkatraz in Pionirski dom, četrtek, 23. maj 2019, ob 21.30;
– Pionirska proga, sobota, 25. maj 2019, ob 21.30;
– park pred gradom Fužine, petek, 31. maj 2019, ob 21.30;
– Svetlobni park, petek, 14. junij 2019, ob 21.30.

Zunanje povezave: SVETLOBNA GVERILAURNIK FESTIVALA

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Stran 22, SŠOF, Golnaz Behrouznia, François Donato, Boštjan Drinovec, vj MESEC, Surreal Visuals, Tina Drčar, Neža Jurman, Marko A. Kovačič

Naročite se na email listo prireditelja Strip Core / Forum Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid