TASF in Thomas Hugh Poulson

  • Kaj: Klasična glasba
  • Kdaj: nedelja, 19.5.2019 od 19.30 do 21.00
  • Kje: Slovenska filharmonija - Dvorana Marjana Kozine, Kongresni trg 10, Ljubljana
  • Prireditelj: SiBRASS
  • Vstopnina: Brezplačne vstopnice lahko prevzamete na recepciji Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, Ljubljana. Prevzem je možen vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom. T: +386 1 24 10 800 E: info@filharmonija.si

KONCERTNI CIKEL SiBRASS 2019

KONCERT I - TROBILNI ANSAMBEL SLOVENSKE FILHARMONIJE IN THOMAS HUGH POULSON

 

Nedelja, 19. maj 2019, ob 19.30

Slovenska filharmonija, Dvorana Marjana Kozine

 

Izvajalci:

Thomas Hugh Poulson, trobenta in umetniško vodstvo

Franc Kosem, trobenta

Blaž Avbar, trobenta

Jure Gradišnik, trobenta

Mihajlo Bulajić, rog

Domen Jeraša, pozavna

Žan Tkalec, pozavna

Žan Kopše, pozavna

Wolf Hagen Hoyer, pozavna

Jernej Oberžan, tuba

 

Program:

Anthony Plog: OCTET

Nina Šenk: TANGLE za solo trobento in trobilni kvintet

Thomas Hugh Poulson, solo trobenta

Michael Nyman: FOR JOHN CAGE

Jan Koetsier: BRASS SYMPHONY

Leta 2002 je na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije nastal Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF). Ansambel redno koncertira tako po Sloveniji kot tujini, v sezonah 2015/2016, 2016/2017 in 2017/2018 pa je svoje bogato delovanje nadgradil še s samostojnim ciklom treh koncertov v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Repertoar ansambla obsega številne priredbe iz različnih stilnih obdobij in originalne skladbe za trobila.

Na tokratnem koncertu v ciklu SiBRASS bo kot umetniški vodja držal niti v rokah trobentač Thomas Hugh Poulson, član slovitega sestava Stockholm Chamber Brass. Nocojšnji program združuje izjemno raznolikost, saj so skladbe zdaj tradicionalne, zdaj spet napredne in moderne, a vseskozi osupljive in privlačne. Veličina nocojšnjih del, ki so prava zakladnica za slehernega trobilca in so bile izvedene že v mnogih mestih po svetu, bo na tokratnem koncertu predstavljena tudi občinstvu v Slovenski filharmoniji.

Na koncertu bodo predstavljena dela naslednjih skladateljev:

Anthony Plog je v prvi vrsti trobentač z dolgoletno uspešno mednarodno kariero, ki se je kot skladatelj uveljavil šele kasneje v življenju, a se danes njegova dela izvajajo po vsem svetu. Prepoznavni značilnosti Plogovih del sta izvirnost in neobičajne izrazne razsežnosti. Eno njegovih prvih tovrstnih del za trobila nosi naslov Octet: to je skladba za štiri trobente in štiri pozavne, označena s tempi, ki poslušalca prek uvodnega allegra vivace zapelje v miren in počasen del, kateremu najprej sledi tema ter nato še hitre in poskočne variacije (I-IV).

Nina Šenk je poznana kot skladateljica za različne sestave. V njenih delih najdemo tako virtuoznost kot popoln minimalizem, a vselej s težnjo k popolnosti. Skladateljica v svojem raziskovanju poslušalca popelje od tradicije (kateri zaupa) do sodobnosti (ker si drzne), katerih niti spretno prepleta. Eno takšnih del je zagotovo Tangle, skladba, pisana za trobento in kvintet trobil, ki – kot pove že naslov – ponuja preplet: preplet med šumom in tonom ter med solistom in kvintetom. Konec prepletanja ponudi ljudski napev Vsi so venci vejli, pri katerem po skladateljičinih besedah "gre za kratek spominski utrinek in  predstavlja lepoto in moč izražanja ter je čisto nasprotje hitrim, kratkim, zvitim segmentom, iz kakršnih je zgrajen večji del skladbe".

Michael Nyman je nedvomno eden bolj inovativnih in slavnih britanskih skladateljev, katerega ugled temelji na obsežnem repertoarju skladb za najrazličnejše zasedbe. Poleg skladanja je Nyman tudi dirigent, pianist, pisatelj, muzikolog, fotograf in filmski ustvarjalec. Prve skice dela For John Cage je napisal septembra leta 1991 v svoji hotelski sobi, zaključil pa jo je leta 1992, a je bila tedaj še brez naslova. Razmišljal je sicer, da bi delo naslovil Canoni, korali in valčki, a je to zamisel opustil, saj skladbo sestavljajo zgolj en kanon, številni korali v smislu sekvenc in en valček. Nato je dan po dokončanju skladbe v časopisu prebral novico o smrti Johna Cagea ter iz tega razloga, zlasti pa zato, ker je bil Cage izrazito revolucionaren glasbeni mislec 20. stoletja, ki je vendarle vplival tudi na Nymanovo glasbeno ustvarjanje, skladbo posvetil njemu.

Jan Koetsier se je prav tako kot Plog skladanju posvetil šele po upokojitvi. Pred tem je bil dirigent orkestra 'Concertgebouw Orchestra' v Amsterdamu in Simfoničnega orkestra Bavarskega radia v Münchnu ter profesor na Visoki šoli za glasbo in gledališče. Delo Brass Symphony je ena izmed Koetsierjevih mojstrovin za trobilne sestave. Sestavljena je iz treh stavkov: Allegro, Larghetto in Rondo. Ta skladba, ki je bila narejena po naročilu Philipa Jonesa, slovitega britanskega trobentača in vodje istoimenskega ansambla, je bila premierno izvedena leta 1980, posneta pa leto kasneje.

Vir: SiBRASS, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Trobilni ansambel Slovenske filharmonije, Thomas Hugh Poulson

Zemljevid