Dolina miru in Arboretum Volčji Potok

Arboretum se pridružuje projektu "100 let Franceta Štiglica"

Ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica (1919-1993) Slovenska kinoteka, Slovenski filmski center in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v sodelovanju s številnimi organizacijami, tudi Arboretumom Volčji Potok, in s podporo Ministrstva za kulturo RS v letu 2019 pripravlja številne dogodke.

Projekt je posvečen življenju in delu Franceta Štiglica, ki je eden najvidnejših slovenskih filmskih ustvarjalcev, odigral pa je tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma.

France Štiglic se je podpisal pod petnajst igranih celovečernih filmov (tudi prvi slovenski celovečerni zvočno igrani film Na svoji zemlji), pet odmevnih televizijskih nadaljevank in vrsto dokumentarnih prispevkov. S tremi celovečernimi filmi se je predstavil v Cannesu, kjer je bil leta 1956 s filmom Dolina miru nominiran za zlato palmo. Film Deveti krog, ravno tako nominiran za cansko zlato palmo, pa se je kot jugoslovanski kandidat uvrstil v ožji krog nominirancev za oskarja za tujejezični film leta 1961. Leta 1962 je France Štiglic prejel Prešernovo nagrado za režijo filmov Dolina miru, Deveti krog in Balada o trobenti in oblaku.

Dolina miru v Arboretumu Volčji Potok

Film Dolina miru se je pričel snemati leta 1956. Scenarij je napisal tedaj mladi slovenski pisatelj Ivan Ribič, ki ga je najprej postavil v Severno Korejo. Kmalu pa so prizorišča za film našli kar doma – v dolini pri Suhem dolu med Polhograjskim hribovjem in Žirovskim Vrhom, v Poljanski dolini nad Gorenjo vasjo, v hribih nad Cerknim, v Arboretumu Volčji Potok itd.

O tem, da je bil Arboretumu Volčji Potok prizorišče snemanja prizorov filma se še danes ohranja ustno izročilo okoliških prebivalcev. Od aprila dalje si bo snemalne lokacije v Arboretumu možno ogledati med obiskom parka. Na teh lokacijah bo v okviru projekta "100 let Franceta Štiglica" potekala razstava Dolina miru in Arboretum Volčji Potok ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica. Razstava z zanimivimi informacijami o režiserju, filmu in snemanju v Arboretumu bo na ogled do 14. julija 2019 v odpiralnem času parka. V parku bomo dolgoročno obeležili snemalne lokacije.

Del poklona režiserju Štiglicu ob 100. obletnici njegovega rojstva pa bo tudi projekcija restavriranega filma Dolina miru s filmskim pogovorom v Arboretumu Volčji Potok. Film bo pod krošnjami dreves predvajan v okviru Filmskih večerov v Arboretumu, ki bodo med 29. in 31. avgustom 2019.

Vse aktivnosti pripravljamo v sodelovanju z nosilci in partnerji projekta "100 let Franceta Štiglica". Razstavo bomo pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Slovenskim filmskim centrom – javno agencijo, ki sta za razstavo in promocijo dogodkov pripravili grafično in slikovno gradivo, povezano s filmom Dolina miru.

Filmske večere v Arboretumu, ki se bodo odvijali na prostem in pod zvezdnim nebom,  bomo pripravili v soorganizaciji s Kulturnim domom Franca Bernika Domžale oziroma Mestnim kinom Domžale, ki bo prispeval celotno tehnično opremo in ekipo za filmske projekcije. Slovenski filmski center bo omogočil oglede digitalno restavrirane različice filma Dolina miru.

Fotografija: Arhiv: Slovenski filmski center

Vir: Arboretum Volčji Potok, Napovednik.com

Zemljevid