Modri 8 in izven

Orkester Slovenske filharmonije
Julian Rachlin, violina in glasbeno vodstvo

Spored:
Felix Mendelssohn Bartholdy: Koncert za violino in orkester v e-molu, op. 64
Ludwig van Beethoven: Uvertura Koriolan, op. 62
Johannes Brahms: Simfonija št. 1 v c-molu, op. 68

Violinist, violist in dirigent Julian Rachlin s svojim umetniškim delovanjem že skoraj tri desetletja bogati svetovna prizorišča klasične glasbe. Rojen je v Litvi, študiral je na dunajskem konservatoriju pri Borisu Kuschnirju in Pinchasu Zukermanu. Leta 1988 je nastopil pod taktirko Riccarda Mutija in postal najmlajši solist, ki je igral z Dunajskimi filharmoniki. Proslavil se je tudi s festivalom Julian Rachlin & Friends, ki ga je 12 let prirejal v Dubrovniku, od lani pa poteka na Majorki, in kot Unicefov ambasador dobre volje. Je prvi gostujoči dirigent orkestra Royal Northern Sinfonia in Filharmoničnega orkestra mesta Turku na Finskem. Igra na Stradivarijevo violino iz leta 1704, imenovano Ex-Liebig.
Rachlin je v Ljubljani reden gost. V pretekli sezoni je nastopil z našim orkestrom in izvrstno violistko Sarah McElravy, letos pa tudi že na prvem koncertu Oranžnega abonmaja. Zasnoval je, za dirigenta in solista v eni osebi, zahteven spored z Mendelssohnovim priljubljenim Violinskim koncertom, Beethovnovo uverturo Koriolan in Brahmsovo Prvo simfonijo. Brahms je delo pisal kar štirinajst let, saj se iz velikega spoštovanja do tradicije, predvsem do Beethovna, ni mogel odločiti za dokončanje skladbe. Vedno znova se spominjamo njegove misli, "da je težko pisati simfonijo, če za teboj stoji velikan in ti gleda čez ramo".

 

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,T +386 1 24 10 800

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid