Nodierevi dnevi

Francoski inštitut v Sloveniji letos že tretjič zapored organizira Nodiereve dneve – veliko literarno praznovanje, poimenovano po pisatelju Charlesu Nodieru, ki je imel svoje mesto dolgo časa tudi v imenu Inštituta. Ti dnevi bodo potekali med 24. in 26. aprilom 2019. Z nami jih bodo obeležili pisatelji Didier Decoin, Jean-Baptiste Del Amo, in David Foenkinos, ter Françoise Rossinot, predstavnica Goncourtove akademije; mi pa vam bomo zagotovili zanimiv program, sestavljen iz srečanj, diskusij in branj in celo projekcije filma. V okviru Nodierevih dnevov bodo slovenski študentje podelili "Goncourtovo nagrado Slovenije 2018" in razglasili nagrajenca "Goncourtove nagrade Slovenije 2019". S projektom bi radi osvetlili moč in kakovost sodobne francoske književnosti. 


PROGRAM


Sreda, 24. april, ob 20.00 (Cankarjev dom)

Projekcija filma Občutljivost

Občutljivost (Francija,108', 2011, v francoščini s slovenskimi podnapisi).  
Režija: David in Stephane Foenkinos
Igrajo: Audrey Tautou, François Damien

Filmska upodobitev literarne uspešnice Občutljivost (zal.Totaliteta, prev. Mimi Podkrižnik), ki jo je režiral avtor David Foenkinos z bratom Stéphanom Foenkinosom.

Nathalie je srečna ženska, mlada, lepa in zaljubljena. Nenadna smrt ljubljenega moža jo sesuje. Odloči se dati čustveno plat življenja na stran in se osredotočiti na delo. Kar nekaj let ji ta obrambni mehanizem zadostuje, potem pa kar naenkrat, ne bi vedela zakaj, poljubi enega svojih kolegov. To je Markus, zelo nenavaden moški. Ekstravagantni par vzbudi neizmerno začudenost in celo agresivnost pri preostalih službenih kolegih. Nathalie in Markus bežita daleč od vsega tega, da lahko v polnosti zaživita svojo neverjetno zgodbo.

Projekciji bo sledil kratek pogovor z režiserjem in avtorjem romana Davidom Foenkinosom.


Četrtek, 25. april

  • 17.00 (Konzorcij, Ljubljana): Predstavitev romana Občutljivosti (zal. Totaliteta) z avtorjem Davidom Foenkinosom. Pogovor bo moderirala prevajalka romana Mimi Podkrižnik. Ob koncu srečanja bo avtor razglasil zmagovalce Nareka po francosko, organiziranega v okviru Tedna frankofonije, saj je bilo besedilo za narek vzeto iz njegovega romana. Zmagovalci bodo na licu mesta lahko prevzeli tudi nagrade.

  • 18.00 (Konzorcij): Predstavitev romana Živalsko kraljestvo z avtorjem Jeanom-Baptistom Del Amom. Moderiranje: Aljoša Harlamov, urednika romana pri Cankarjevi založbi.

  • 20.00 (Klub, Cankarjev dom) – Slovesna podelitev Goncourtove nagrade Slovenije 2018 in razglasitev Goncourtove nagrade Slovenije 2019. Pisatelj Didier Decoin bo kot generalni sekretar Goncourtove akademije podelil Goncourtovo nagrado slovenskih študentov za leto 2018 (avtorici Véronique Olmi, ki žal zaradi bolezni ne bo mogla se udeležiti prireditve) in razglasil izbor slovenskih študentov za Goncourtovo nagrado Slovenije 2019. Sodelujoči študenti v letošnji žiriji bodo predstavili in prebrali svoje najboljše kritike. Jean-Baptiste Del Amo in David Foenkinos bosta kot dobitnika Goncourtove nagrade za prvenec in Goncourtove nagrade dijakov spregovorila o svoji izkušnji z literarnimi nagradami. Dogodek bo moderirala Suzana Koncut, lanska dobitnica Nodiereve nagrade za najboljši prevod.

Petek, 26. april, ob 11.00 (Filozofska fakulteta v Ljubljani): Srečanje z Didierem Decoinom in s Françoise Rossinot iz Goncourtove akademije. Namenjeno študentom Filozofske fakultete. Dogodek bo moderirala Florence Gacoin-Marks (oddelek za romanistiko). 


Glavni pokrovitelj: REVOZ

V sodelovanju z Mladinsko knjigo, Cankarjevim domom, Cankarjevo založbo, založbo Totaliteta, Filozofsko fakulteto v Ljubljani.

S Podporo: Programa Evropske unije "Ustvarjalna Evropa", Istenič, Filmbox in SPI International.


Fotografije: Julien Decoin, Julien Benhamou, F. Mantovani, F. Ferranti, Astrid di Crollalanza.

 

Zunanje povezave: Več o Nodierevih dnevih

Vir: Francoski inštitut v Sloveniji, Napovednik.com

Video

Zemljevid