Gloria

Na novinarski konferenci so avtorji poudarili, da drama odpira medgeneracijska vprašanja, vprašanja prekariata, vprašanja osamljenosti in odsotnosti ljubezni, neizprosna tekmovalnost, ki so značilna za generacijo milenijcev. Režiser je izpostavil, da nas drama na tih, a gostobeseden način postavlja v pozicijo razmišljanja … da je življenje drugih še kaj drugega, kot razlog, da ne razmišljamo o sebi.

 

Z uprizoritvijo Glorie začenjamo z eno od vidnejših posebnosti programa Male scene v novi sezoni: režije predstav bodo v rokah dramskih igralcev; to so Branko Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Primož Ekart, Boris Ostan in Gregor Gruden. Vse izbrane igre poudarjajo zgodbo in medčloveške odnose.

V tej bridki satiri na račun medijev in pojava novodobne slave nas Branden Jacobs-Jenkins, bivši novinar prestižne revije New Yorker, prestavi v leto 2010, ko so tiskanim medijem začele naglo upadati naklade in ko je postalo jasno, da bo to nepovratno spodjedlo moč sedme sile in s tem spremenilo družbena razmerja. Tega se med dramskimi osebami še najbolj zaveda egocentrična, ambiciozna in jezična Kendra, saj ves čas sledi vznikajočim socialnim omrežjem. Njeno popolno nasprotje je melanholični in empatični Dean, sicer pomočnik glavne urednice. Če je Kendra vzvišena in polna prezira do vseh, se Dean trudi navezovati pristne človeške odnose in se iz prijaznosti udeleži zabave, ki jo prireja najbolj introvertirana članica uredništva Gloria. Zabava se sprevrže v pravo katastrofo, saj povabila razen Deana nihče ni jemal resno. Brez dvoma je tudi to povod za šokantni dogodek, ki se zgodi naslednje jutro in katerega posledice vsem udeležencem popolnoma spremenijo tok usode …

Jacobs-Jenkins se je s tem besedilom, v katerem spretno spaja satiro s trilerjem, povzpel med najprodornejše, sodobne ameriške dramatike, prejel je več prestižnih literarnih in gledaliških nagrad oziroma je bil zanje nominiran. V Glorii je kot predstavnik mlajše generacije kritičen do neumornega pehanja za uspehom, razosebljanja sodobnih delovnih okolij in vzpona dobe narcisizma, v kateri se vsak trudi prodati zgodbo svojega življenja ali vsaj ujeti minuto slave – četudi na račun drugega.

 

Vir: Napovednik.com, MGL - Mestno gledališče ljubljansko

Zemljevid