IKONE. Zakladi ruskih muzejev

Letošnje poletje ne zamudite edinstvene priložnosti za ogled izjemne svetovne dediščine: v ljubljanskem Mestnem muzeju je na ogled razstava več kot 80 ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev.

Izbor 85 ikon iz obdobja od poznega srednjega veka do 20. stoletja predstavlja zaokroženo zgodbo motiva in podobe Matere božje, kolektivnega simbola pravoslavnega vzhoda. Umetnine predstavljajo edinstven vpogled v rusko kulturo in duhovnost ter odpirajo priložnost za soočenje z bogato rusko kulturno dediščino ikonskega slikarstva.

Kustosi treh največjih ruskih muzejev – moskovske Državne Tretjakovske galerije, Muzeja umetnosti v Jaroslavlju ter Državnega zgodovinskega in umetnostnega muzeja Sergiev Posad, – so se odločili razstaviti ikone, ki v pravoslavju častijo Mater božjo. Kronološko razstava pokriva obdobje od konca 13. do začetka 20. stoletja. Na razstavi bodo tako predstavljene ikone, ki so stale v rdečem kotu vsake ruske hiše, velike cerkvene ikone in manjše podobe, okrašene z dragocenimi zakladi.

Umetniška dela, predstavljena na razstavi, odražajo zapleteno in raznoliko ikonografijo ter tipologijo ruskih ikon. Med njimi izstopajo zlasti ikone s podobo Matere božje z Detetom, ki pomeni pomemben vidik čaščenja Device Marije v pravoslavju. Kot govori izročilo, naj bi prve ikone Matere božje z Detetom Jezusom naslikal že evangelist Luka. Častili so jih kot čudežna dela, izdelali številne njihove reprodukcije, mnoge med njimi so postale znane kot čudodelne.

Pravoslavne ikone, ki jih vidimo na razstavi, se razlikujejo po obdobjih in slogovnih značilnostih, skupna pa sta jim tema čaščenja Matere božje in dejstvo, da so prav vse resnični zakladi ruske kulture.


IRWIN: "Was ist Kunst Hugo Ball" 

Manjše razstavišče prvega nadstropja, ob izteku razstave IKONE

Umetniški projekt skupine IRWIN "Was ist Kunst Hugo Ball" na svojstven način vrednoti pomen podobe ikon in njihovega vpliva na sodobne umetniške koncepte. Projekt, ki je leta 2010 nastal v koprodukciji s Cabaret Voltaire iz Zuricha in je tokrat prvič predstavljen pri nas, pomembno dopolnjuje razstavo ruskih ikon. 

"Was ist Kunst Hugo Ball"  je vprašanje, kako pomembna izhodišča predstavljajo ikone tudi za današnje pojmovanje dediščine in kako lahko ikone danes spregovorijo v modernističnih kontekstih in sodobnih umetniških strukturah.


Ne zamudite: posebna vodstva, šola slikanja, Ikonični petki ter podaljšan odpiralni čas muzeja

Čet, 30. 5., ob 18:30 - Vodstvo z Miranom Moharjem, IRWIN

Čet, 6. 6., ob 18:30 - Vodstvo z Borutom Vogelnikom, IRWIN

Čet, 13. 6., ob 18:30 - Vodstvo z Barbaro Savenc, MGML

3., 4., 5. in 10. 6. - Šola slikanja s Petrom Cjuho

Vsak dan ob polni uri v juliju in avgustu - 30-minutna vodstva v angleščini ali slovenščini.

Petki, 7. 6., 5. 7. in 23. 8., od 18:00 do 22:00 - Ikonični petki ‒ pozno večerni ogled razstave + DJ in pijača v muzejskem atriju.

Podaljšan poletni odpirali čas muzeja: julij in avgust, pon‒ned, 10.00‒18.00, čet do 21.00

Foto: Nik Rovan in dokumentacija MGML

Zunanje povezave: Mestni muzej Ljubljana

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid