O-zvočenje 17 Skupina SLOWIND

Na tridnevnem festivalu se od 16. do 18. aprila 2019 v okviru vsakoletne glasbene prireditve avtorske glasbe predstavljajo skupini SLOWIND in SAETA ter Bojan Drobež.

Vse od leta 1977 se v Bežigrajski galeriji predstavljajo avtorji elektronske, elektroakustične, akustične in eksperimentalne glasbe, ki se redko predstavljajo slovenski javnosti.

Spored:

Torek, 16. april ob 20.00: SLOWIND
- Lojze Lebič (roj.1934): Dogodki
- Nina Šenk (roj. 1982): Obrisi in sence
- Toshio Hosokawa (roj. 1955): Starodavni zvoki
- Aurele Stroe (1932–2008): Pentaendre
- Steve Reich (roj. 1936): Glasba za pet lesenih palčk
Pihalni kvintet Slowind (Aleš Kacjan - flavta , Matej Šarc - oboa, Jurij Jenko -klarinet, Metod Tomac - rog, Paolo Calligaris  fagot) je bil ustanovljen pred štiriindvajsetimi leti. V tem času se je ansambel, ki izvaja praktično vsa dela standardnega repertoarja za ta sestav, profiliral še v brezkompromisnega in v slovenskem prostoru najaktivnejšega izvajalca sodobnih del, od klasikov avantgarde do najmlajših, še neuveljavljenih, a zelo obetavnih avtorjev našega časa. Slowind z naročili stalno spodbuja mlade slovenske skladatelje ter se rad odziva vabilom za izvedbe novitet na mnogih evropskih odrih. Obenem že vrsto let tesno sodeluje z etabliranimi svetovnimi skladatelji, kot so Vinko Globokar, Robert Aitken, Heinz Holliger, Jürg Wyttenbach, Vito Žuraj, Ivan Fedele, Tošio Hosokava, Nina Šenk, Uroš Rojko, Martin Smolka, Volker Staub, Ivo Nilsson, Gérard Buquet, Niels Rosing Schow in drugi, ki mu posvečajo svoja dela in ga vključujejo v svoje projekte.
Za dosedanje delovanje je Slowind leta 1999 prejel Župančičevo nagrado, nagrado Prešernovega sklada leta 2003 ter Betettovo nagrado leta 2013.

Sreda, 17. april ob 19.00: SAETA
Skupina SAETA (Miloš Bašin - tolkala, ljudska glasbila, Aleš Gasparič - flavte, okarina, piščali, Lado Jakša - pihala, klaviature, Boštjan Perovšek - računalnik, zvočna okolja) je bila ustanovljena leta 1977 in takrat se je konstituirala kot prva in edina skupina, ki je v glasbeni usmeritvi združevala organizirano improvizacijo, elemente eksperimentalne glasbe na podlagi različnih partiturnih zapisov in navodil za izvajanje, elemente minimalistične (repetitivne) glasbe ter v živo izvajano ali posneto elektroakustično glasbo različnih zvočnih izvorov. To usmeritev je ohranila do danes. Uveljavila se je tako doma (Cankarjev dom v Ljubljani, Evropski mesec kulture, manjši kraji po Sloveniji) kot tudi v mednarodnem prostoru (nastopi po Evropi od Pariza (Bienale mladih, Muzej modernih umetnosti) do Gradca (Štajerska jesen) in na prostoru nekdanje Jugoslavije (Beograd – Evropski festival minimalne glasbe, Druga nova muzika, Opatija − Muzičko stvaralaštvo Jugoslavije). Leta 2002 je s sodelovanjem skladateljev iz Slovenije, Francije, Srbije in Črne gore pripravila prireditev "O-zvočenje 1". Zgoščenke: 1997, "SAETA / CONCERT 1979", 2007, "O-zvočenje 4, SAETA Koncert / Concert 2006, 2007, "OKOSTJA", 2009, "Koncert / Concert 2008" in leta 2011 "Sotočja" s Tinkaro Kovač.

Četrtek, 18, april ob 19.00: Bojan Drobež - kustična kitara, skladatelj
Bojan Drobež je bil rojen leta 1954 v Ljubljani. Kot kitarist vse do danes deluje bolj ali manj aktivno, a nikoli poklicno. Nekaj let je nastopal kot skladatelj in pevec lastnih skladb, nato pa se je povsem posvetil igranju in ustvarjanju glasbe za akustična kitaro. Danes nastopa izjemno poredko. Prve posnetke je naredil za Radio Študent v zgodnjih 70. letih 20. stol. Do poznih 70. je v raznih zasedbah, največkrat pa s svojo skupino Orehek, posnel nekaj skladb za RTV Ljubljana in prispeval glasbo za televizijski film Deček u miškami režiserja Marjana Cigaliča in scenarista Željska Kozinca. Leta 1981 je pri zalošniški hiši RTB iz Beograda izdal album z naslovom Bojan Drobež (LP), ki velja za prvo in dolga leta edino avtorsko kitarsko ploščo tehnike "fingerpicking" na področju nekdanje Jugoslavije. Sledili sta ji prav tako instrumentalni Krog na vodi (RTB, 1986, LP) in Odprto morje (Sraka, Novo mesto, 1993, CD).

Prireditelj glasbenega festivala: Miloš Bašin, MGML-Bežigrajska galerija 2, Vodovodna 3

O-zvočenje 17 / Skupina SLOWIND © Jože Suhadolnik

Zunanje povezave: Bežigrajska galerija 2

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid