Na robu: Otvoritveni večer filmskega programa

NA ROBU: VIZUALNA UMETNOST V KRALJEVINI JUGOSLAVIJI (1929-1941)
OTVORITVENI VEČER FILMSKEGA PROGRAMA

O grehu v tridesetih letih. Pijančevanje v hrvaških vaseh, usoda vaškega dekleta v velemestu Beograd, promiskuitetnost, nezaščiteni spolni odnosi, spolno nadlegovanje, nezaželena nosečnost, splav in samomor – vse to so teme, ki jih prikazujeta nema filma, ki bosta odprla filmski program mednarodne pregledne razstave Na robu.

Ob 18. uri: Grešnici: Macina in Ankina usoda (1930, 50', Hrvaški državni arhiv, Zagreb) režiserja Joze Ivakića in snemalcev, ruskih emigrantov Anatolija Bazarova in Aleksandra Gerasimova. V glavnih vlogah nastopajo Mato Grković, baletki Zora Marković in Zlata Lanović. Ta zdravstveno-izobraževalni film je v svojem času doživel izjemen uspeh. Producirala ga je Šola narodnega zdravja pod vodstvom dr. Andrije Štamparja, ki ga je izjemno cenil Louis Adamič, o čemer piše v Vrnitvi v rodni kraj.

Ob 19. uri: Grešnica brez greha (1930, 54', Jugoslovanska kinoteka, Beograd) pionirja srbskega filma Koste Novakovića. V glavnih vlogah nastopajo Sonja Stanisavljević, Persa Pavlović, Nikola Gošić, Ilija Dragić, Viktor Starčić, Žanka Stokić, Milivoje Krstić idr.. Film govori o nevarnostih velemesta, ki prežijo na naivna dekleta s podeželja.

Filmski program razstave Na robu bo na ogled ponudil več kot 20 filmov iz Slovenskega filmskega arhiva (Arhiv Republike Slovenije, Ljubljana), Hrvaškega državnega arhiva v Zagrebu in Jugoslovanske kinoteke v Beogradu. Vstop na vse filmske večere je prost. Filmi bodo podnaslovljeni v slovenščini. Neme filme bo spremljala glasba.
Celotni filmski program bo kmalu objavljen na.

 

Zunanje povezave: www.mg-lj.si/si/razstave/2438/razstava-na-robu-1929-1941/

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Moderna galerija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid