Razstava: Prepleti (Eva Farkasvölgyi, Žiga Okorn)

Razstava madžarske umetnice Eve Farkasvölgyi in slovenskega umetnika Žige Okorna na drobnem primeru mednarodnega umetniškega sodelovanja prinese na plano tisto najboljše, kar premorejo evropske kulture znotraj skupne civilizacije, saj z medsebojno občutljivostjo za posebnosti vpneta svoje vizije v skupno metaforo, ne da bi se razlike in karakternost posameznikovega izraza izgubile.
(Jiři Kočica – kustos)

 

Éva Farkasvölgyi
"Vezene umetnine, ki jih ustvarjam od leta 2000 dalje, imenujem sakralne tapiserije.
V teh letih sem namreč pričela iskati Boga in krenila na potovanje v svojo notranjost. Poglobila sem se v študij verstev in z njimi povezanih sakralnih predmetov, še posebej molitvenih preprog. Učinek uporabljenih kontrastnih materialov je zaradi njihove sopostavitve še močnejši: prefinjenost ročno stkanega, umetniškega gobelina pride ob grobem platnu še bolj do izraza. Vse to pa nosi tudi simbolni pomen, saj se v tej sopostavitvi zrcali nasprotje med bogastvom in revščino v vsej svoji razsežnosti in v vseh pomenih. V tem kontrastu se odražajo obdobja našega življenja in svet, na katerem prebivamo. Tehnika oz. uporaba materialov pri mojih najnovejših delih je v svetovnem merilu edinstvena. S to novo "tehniko" sem izpopolnila sebe kot likovno in tekstilno umetnico."


Žiga Okorn
Rodil se je leta 1967 v Ljubljani. Obiskoval je Srednjo oblikovno šolo in dopolnilno risanje pri slikarju Štefanu Planincu. Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani je končal z razstavo na stari čolnarni v Tivoliju leta 1991 pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. Tomažu Brejcu. Od leta 1994 deluje kot svobodni umetnik. Je soavtor prenove nekdanjih vojaških zaporov v mladinski hotel Celica in avtor ene od celic. S skupino Sestava je dejaven v vrsti strokovno-civilnih pobud, ki se dotikajo likovne umetnosti in kulture na pedagoškem (proti ukinitvi likovnega pouka v osnovnih šolah), kulturno-varstvenem (pobuda za strokovno rešitev Robbovega vodnjaka) in stanovskem področju (pobuda in soorganizacija dražbe za rešitev DSLU). Od leta 1991 svoja slikarska dela, akvarele, risbe in kipe redno razstavlja doma in v tujini. Živi in ustvarja v Ljubljani pod Rožnikom.

Vir: Balassijev inštitut, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Balassijev inštitut:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid