Kristalni abonma: Ana Julija Mlejnik,Tomaž Hostnik

Zaključni koncert jubilejnega X. Kristalnega abonmaja v Sokolskem domu Škofja Loka bo postregel s koncertom dveh mladih Škofjeločanov - Ane Julije Mlejnik (violina) in Tomaža Hostnika (klavir). Oba nadarjena glasbenika sta svojo glasbeno pot pričela v Škofji Loki, po študiju v tujini pa se uveljavljata tudi preko meja domovine.

Ana Julija Mlejnik je začela igrati violino pri šestih letih v Glasbeni šoli Škofja Loka in šolanje nadaljevala pod mentorstvom prof. Tatjane Špragar v Ljubljani. Po uspešno opravljeni maturi je bila leta 2009 sprejeta na Akademijo za glasbo v Ljubljani, študij pa je nadaljevala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, v razredu svetovno priznane violinistke in zmagovalke tekmovanja Kraljice Elizabete, profesorice Yuzuko Horigome. Leta 2016 je magistrirala z izredno pohvalo (magna cum laude). Visoka ocena je Ani Juliji omogočila smer podiplomskega študija, namenjenega izobraževanju koncertnih glasbenikov solistov (concert musicus), ki ga je leta 2018 prav tako zaključila s pohvalo magna cum laude. Violinistka Ana Julija beleži uspehe na mednarodnih odrih in je kot solistka z orkestrom debitirala v Londonu, Parizu, Tokiu, Bruslju, Anconi, Torontu in Ljubljani (Cankarjev Dom). Med drugim je leta 2008 ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega kot solistka igrala s Policijskim orkestrom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Oder je že delila z mnogimi velikimi glasbenimi imeni, kot so maestro George Pehlivanian, maestro Bartholomeus Henri Van De Velde, Yuzuko Horigome, Antonio Meneses, Lorenzo Cossi, Lana Trotovšek, maestro Aleksander Spasić, Liliana Novak …

Tomaž Hostnik je klavir začel igrati s sedmimi leti v Glasbeni šoli Škofja Loka, v razredu prof. Jasne Jan Sešek. Z dvanajstimi leti se je udeležil Državnega tekmovanja (TEMSIG) in prejel zlato plaketo in drugo nagrado. Bil je udeleženec seminarjev pri svetovno znanih profesorjih. Leta 2010 se je ponovno udeležil Državnega tekmovanja pod mentorstvom prof. Siavusha Gadjieva in prejel zlato plaketo. V letu 2011 je s Simfoničnim orkestrom KGB Ljubljana štirikrat uspešno izvedel Griegov Klavirski koncert v a-molu in istega leta z odliko tudi maturiral. Od leta 2009 je bil član Tria Evterpa s flavtistko Evo Jensterle in saksofonistom Janom Gričarjem. Kot solist in komorni glasbenik je igral na koncertih in festivalih v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in Belgiji. Marca letos je z odliko magistriral na Univerzi Antona Brucknerja v Linzu, v razredu svetovno znanega pianista Olega Marsheva, pisni del diplome, prav tako opravljen z odliko, je izšel pri prestižni nemški znanstveni založbi Akademiker Verlag. Kot korepetitor oboe, saksofona, vokala, kontrabasa, violončela in violine redno nastopa po vsej Evropi. Omeniti velja predvsem festivale Young Classic Europe, tekmovanja Adolphe Sax v Belgiji in nastop v klavirskem duu s priznanim kazahstanskim dirigentom in pianistom Yernarjem Nurtazinom v slovitem Brucknerhausu. Poleg koncertiranja se dejavno udejstvuje tudi na literarnem področju.

Vir: Občina Škofja Loka, Napovednik.com

Zemljevid