Madžarski filmski klub: Lisičja vila Liza (2015)

Aprilski filmski klub prinaša Lisičjo vilo Lizo, fantazijsko črno komedijo, ki je takoj ob izidu na Madžarskem postala kultni kino hit in so jo mnogi opisali kot bizarno mešanico pravljične grozljivke, japonskega popkulturnega imaginarija in Amélie.
Pišejo se sedemdeseta leta 20. stoletja, prestolnica Madžarske je "Čudapešta", namesto socializma pa barvito cveti kapitalizem. V tem vzporednem retro vesolju živi Liza, naivna tridesetletna negovalka, ki skrbi za Marto, ostarelo vdovo nekdanjega japonskega veleposlanika. Lizino osamljenost preganja njen najboljši prijatelj, Tomy Tani, duh umrlega J-pop zvezdnika iz petdesetih, ki ima težave z ljubosumjem in kaj hitro kruto obračuna z vsakim, ki bi prišel med njiju. Ker se Lizine ljubezenske peripetije posledično po pravilu tragično končajo, postane prepričana, da se je spremenila v lisičjo vilo, legendarnega demona iz japonske folklore. Legenda namreč pravi, da če se zaljubiš v lisičjo vilo, umreš.


V sila zabavnem in večkrat nagrajenem celovečernem prvencu Károlyja Ujja Mészárosa zlahka prepoznamo številne filmske vplive, ki variirajo od francoskega novega vala, italijanskega gialla ali japonskega campa sedemdesetih, pa vse do Jean Pierrea Jeuneta ali Wesa Andersona. Posebno omembo pa si zasluži tudi edinstveni soundtrack, ki si ga zlahka ne boste nehali vrteti.


V madžarščini z angleškimi podnapisi.

Vir: Balassijev inštitut, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Balassijev inštitut:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid