Koncert v jami: Boštjan Gombač in Janez Dovč

  • Kaj: Komično obarvan koncert Boštjana Gombača in Janeza Dovča
  • Kdaj: petek, 18.10.2019 od 19.00 do 22.00
  • Kje: Temnica, Miren - Kostanjevica
  • Prireditelj: Torma, organizacija dogodkov
  • Vstopnina: 40 EUR vstopnina z dobrotami v jami
  • Koncert Boštjana Gombača in Janeza Dovča v skriti kraški jami

​(petek, 18.10.2019, ob 19. uri)

​Odlične kraške dobrote in koncert svetovnih glasbenikov na posebnem, skritem kraju, z bogato naravno kulturno dediščino. Kulinarika, kultura in humor, s posebnimi ljudmi. 

 (omejeno število obiskovalcev zaradi narave prostora)

​Program

Zbrali se bomo ob 18.30 uri v vasi Temnica, pred jamarskim klubom (naslov: Temnica 10, 5296 Kostanjevica na Krasu), ali pred vhodom v Krompirjevo jamo (lokacija je dostopna na navigacijskih napravah).

Do jame, kjer bo koncert, nas bodo vodile table z napisom ''KONCERT V KROMPIRJEVI JAMI''. Del poti do jame je makadamska cesta, pred vhodom v jamo pa je velik parkirni prostor.

​V jamo vodi 99 stopnic, po katerih bomo prišli na prizorišče dogodka. Najprej se bomo okrepčali s kraškimi dobrotami, potem pa prisluhnili koncertu, ki bo trajal približno uro in pol do dve uri.

​​Nekaj o Krompirjevi jami

Dvorana v Krompirjevi jami je mogočna in sprejme več kot 100 ljudi. Naravna kraška jama je nudila zavetje okrog petstotim avstro ogrskim vojakom v 1. svetovni vojni. Služila je tudi kot skladišče živeža, zlasti krompirja, od tod njeno ime. Opremljena je bila s periskopom, vodnim zbiralnikom, kuhinjo, telefonsko centralo, skladiščem streliva, poveljniško sobo in sanitarijami.

Nekaj o neandertalčevi piščali - najstarejšem inštrumentu na svetu

Koščeno piščal so odkrili leta 1995 v podzemni jami Divje babe v bližini Cerknega med sistematičnimi izkopavanji arheologa Ivana Turka. Jama leži v pobočju pod robom Šebreljske planote, 230 metrov visoko nad reko Idrijco. V času zadnje poledenitve so jamo, ki je bila sicer brlog jamskih medvedov, uporabljali kot zatočišče tudi ljudje, najprej neandertalci in zatem kromanjonci. Piščal, ki je ležala ob enem izmed ognjišč, je enkratna tako v evropskem kot svetovnem merilu. Naredil jo je namreč neandertalec, saj je bila odkrita v plasti z neandertalskim orodjem.

Starost jamske plasti, v kateri je bila odkrita, je bila nedavno vnovič določena: na podlagi preiskav medvedjih zob z elektronsko spinsko resonanco na približno je stara 60.000 let.

Kot rečeno, bo na rekonstrukcijo najstarejšega glasbila na svetu, ki jo je Dimkaroski poimenoval tidldibab, zaigral dobitnik nagrade Prešernovega sklada Boštjan Gombač. Muzikolog, profesor Dimkaroski, ki se je dolga leta ukvarjal z zmogljivostmi tega paleolitskega glasbila, je z rekonstrukcijo glasbila v življenje obudil njene pradavne zvoke in piščal prikazal kot izvirno oblikovano glasbilo z vsemi lastnostmi sodobnih glasbenih inštrumentov. Prav Gombač pa je prvi prehodil pot od raziskovanja do prave virtuoznosti na tem glasbilu.

Nekaj o Boštjanu Gombaču

Prešernov nagrajenec Boštjan Gombač, je v mladosti pel v otroškem in mladinskem zboru RTV. Z enajstimi leti je začel igrati klarinet in diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Gombač je eden najbolj zaposlenih slovenskih klarinetistov, saj je član ali gost številnih glasbenih skupin, igra pa tudi na piščali, flavto, tolkala in druge inštrumente.

V veliki meri se posveča tudi izvajanju glasbe keltskega porekla. Igral je s popularno irsko skupino The Dubliners in z Janijem Kovačičem, Zoranom Predinom, Josipo Lisac, Siddharto, ansamblom Mar Django, Fake Orchestro, Altario, Terro Mystico, Terrafolk, Olivijo, Brino, Vladom Batisto in z orkestrom slovenske vojske. Aktualne zasedbe so Katalena, Bast, Los Hermanos Muy Simpaticos, Caminoigra. Piše tudi glasbo za gledališče in film, občasno pa deluje tudi kot studijski glasbenik.

​Nekaj o Janezu Dovču

Harmonikar Janez Dovč je svoj prvi glasbeni nastop zabeležil pri petih letih, glasbi pa se je povsem posvetil šele, ko se je leta 2004 pridružil eni najuglednejših slovenskih zasedb, skupini Terrafolk. Vmes je študiral fiziko in že kot študent sodeloval na mednarodnih znanstvenih simpozijih in pri ustanovitvi raziskovalnega podjetja. V skupini Terrafolk se je razvil v izjemnega odrskega in studijskega glasbenika, in z njimi prekrižaril dobršen del sveta, njegove skladbe in priredbe so zazvenele zlasti v skupini Jararaja, ki jo je ustanovil in ji ostaja predan še danes. Kot glasbenik, skladatelj in producent sodeluje s številnimi etno, klasičnimi, pop in jazz solisti (Boštjan Gombač, Irena Preda, Vasko Atanasovski, Zoran Predin, Romana Kranjčan, Rudi Bučar, ...), orkestri in ustvarjalci  različnih studijskih, odrskih in gledališčih projektov.

Kaj dobrega bomo pojedli in popili?

V jami nas bo pričakala lokalna hrana in pijačea, po želji pa boste kulinarično uživanje lahko nadaljevali na osmici na

kmetiji Leban v vasi Lipa.

​​Kaj vključuje cena?​

​- hrano v jami: domače kraške dobrote (poskrbljeno tudi za brezmesne jedi)

- pijačo: domači ekološki sok, čaj in vino

- koncert v kraški jami

- organizacijo dogodka

 Več si preberite na spletnem naslovu.

 Prosimo, da upoštevate, da je vstop v jamo na vašo lastno odgovronost in da je prepovedano vsakršno fotografiranje in snemanje dogodka.Hvala za razumevanje.

Vir: Torma, organizacija dogodkov, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Torma, organizacija dogodkov:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video

Zemljevid