Dan vode v Švicariji

Andreja Slameršek (Industrializacija vodnih habitatov, predavanje) / Miha Godec (otvoritev razstave Palingeneza 2.0)

V sklopu programa Švicarije, ki z motom skupnost, umetnost in narava povezuje bogato preteklost in vizijo prihodnosti, in se v letu 2019 posveča raziskovanju in analizi stanja neodvisnega novinarstva v slovenskem in mednarodnem prostoru ter na pravico javnosti do obveščenosti, se bosta odvili predavanje naravovarstvenice Andreje Slameršek o industrializaciji vodnih habitatov in odprtje instalacije umetnika Mihe Godca Palingeneza 2.0.

predavanje, ob 18. uri
Andreja Slameršek: Industrializacija vodnih habitatov

Andreja Slameršek bo v predavanju predstavila posledice industrializacije vodnih habitatov v Sloveniji, tako že izvedene kot načrtovane.

Naravovarstvenica že vrsto let vodi kampanjo proti gradnji hidroelektrarn na Muri in drugih domačih rekah. Načrtovani posegi namreč grozijo z neizmernim uničenjem avtentičnih naravnih habitatov, medtem ko bi bil izkoristek pridobljene električne energije zanemarljiv. V predavanju strokovnjakinja spregovori o razlogih za načrtovane posege in njihovih posledicah, saj se javnosti pogosto predstavljajo kot primer zelene energije, čeprav zajezitev reke, preureditev njenih brežin in zaustavitev njenega toka pomenijo ekološko katastrofo z daljnosežnimi posledicami. Na drugi strani je reka Sava že dodobra industrializirana, začenjajo pa se kazati tudi prve posledice zajezitev na naravnih rečnih habitatih.

odprtje instalacije, ob 19. uri
Miha Godec: Palingeneza 2.0

Umetnik in raziskovalec Miha Godec bo predstavil instalacijo Palingeneza 2.0, ki prikazuje enega od načinov očiščevanja onesnažene vode, perečega problema številnih predelov sveta.

V prostorih Švicarije bo predstavljena kinetična avdiovizualna instalacija Palingeneza 2.0, ki je rezultat predhodne delavnice. Instalacija s pomočjo vode kot osrednjega medija ustvarja meditativni prostor, v katerem lahko obiskovalec posluša zvok očiščevanja vode. Delo se nanaša na idejo ponovnega rojstva oziroma predelave, ki se omenja v različnih filozofskih, teoloških, političnih in bioloških kontekstih. Umazana voda znova postane bistra in pitna. Godec je raziskoval problematiko pitne vode v različnih državah, kot so Indonezija, Gambija, Kostarika ali Senegal, kjer je proučeval tehnične rešitve za preprosto in poceni izdelavo omenjene vodne instalacije.

Vabljeni na dogodka na predvečer svetovnega dneva vode!

Foto: Goran Šafarek.

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid