Umetnost. Koga gledam?

Ko govorimo o likovni umetnosti, avtomatično pomislimo na dela velikih umetnikov, ki so kultno zaznamovala pop kulturo. V mislih se nam pojavijo dela Michelangela, da Vincija, Caravaggia, Rembrandta, Rubensa, Moneta, Van Gogha, Picassa, Rothka, Warhola in mnogih drugih — vendar koliko od teh je ženskega spola?

Umetnostna zgodovina pozna mnogo kvalitetnih ženskih umetnic, vendar se o njih ne govori tako pogosto. Čemu je tako? Kdo sploh so te umetnice? Se je ženske umetnice vedno potiskalo na periferijo likovnega kanona? Kako pa na prisotnost žensk v umetnosti gledamo danes? Kljub temu da se žensk v umetnosti kot ustvarjalk le redko spomnimo, so bile te vedno prisotne kot upodobljenke. Vsi poznamo motiv velikega ženskega akta, ki se je pričel s Tizianovo Spečo Venero, vendar se morda ne zavedamo, da so bili ti akti namenjeni izključno moškim pogledom in ne vedno le izkaz umetnikove sposobnosti, da anatomsko pravilno upodobi telo. Zakaj se je ženska v umetnosti lahko prikazala le kot gol in nem objekt poželjivih pogledov?

Naše gostje bodo: Tina Dobrajc, akademska slikarka; Alenka Spacal, umetnica in likovna teoretičarka in Teja Reba, plesalka in umetnostna zgodovinarka. Pogovor bo moderirala Tina Tomšič. Dogodek poteka v organizaciji Inštituta 8. marec.

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Mestna knjižnica Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid