2074

2074
 

Utopije študentov industrijskega in unikatnega oblikovanja UL ALUO

15. 3. – 5. 4. 2019, Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritve razstave v petek, 15. 3. ob 20h.

Kratki študentski filmi pod skupnim naslovom 2074 so nastali kot odziv na mednarodni oblikovalski natečaj Dream 2074! A Utopia for French Luxury. Organiziral ga je odbor Colbert, sestavljen iz predstavnikov 82 podjetij iz francoskega sektorja luksuznih dobrin in 16 kulturnih ustanov, ter ENSAAMA (École nationale supérieure des arts appliqués et des métiers d’art), vodilne francoske umetniške in oblikovalske šole, skupaj z mednarodnim združenjem Cumulus.

Z mednarodnim natečajem je želel odbor Colbert v družbo vnesti optimizem utopije. Po njihovo ključne besede o razkošju ne opisujejo več zgolj prostorov blaginje, temveč opisujejo čustva in občutljivost, odprte prostore in trajnost (z vso močjo hipnega), zahteve in spoštovanje, znanje in delovanje za srečo vseh. Dandanes, ko se bližamo dvaindvajsetemu stoletju, je po mnenju odbora Colbert sreča postala osrednja ideja v svetu.

Premislek o sreči pa se je izkazal za veliko težjo nalogo, kot bi se morda zdelo na prvi pogled. Pred študente je natečaj namreč postavil vprašanje o pihodnosti, v kateri bi si dejansko želeli živeti. Sanjati in predvsem razmišljati o svetli, srečni prihodnosti namreč pomeni najti odgovor na vprašanje, kaj je pravzaprav tisto, kar nam prinaša želeno svetlobo. Kaj sploh sta sreča in zadovoljstvo za posameznika, za vse nas? Po kakšni svobodi in enakosti hlepimo, ko zapišemo te velike besede?

Tem premislekom smo kot zrno soli dodali odlomke razkošne prihodnosti iz znanstvenofantastičnih zgodb, ki so jih pripravili organizatorji mednarodnega natečaja. Iz te nenavadne mešanice sestavin je nastalo pet kratkih odgovorov, pet pogledov, pet odzivov. Vsak iz drugačne perspektive, a s skupnim imenovalcem: če o prihodnosti sploh še želimo sanjati, se bo nujno treba vrniti k skupnosti. K skupnosti, ki nam odpira prostore za življenje.

Več o posameznih projektih najdete v publikaciji z naslovom 2074, ki je bila ob tej priložnosti izdana pri založbi Pekinpah.

Sodelujoči študenti UL ALUO, Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje: Simon Bregar, Maruša Dolinar, Tamara Fras, Eva Garibaldi, Lin Gerkman, Miha Hain, Jakob Koncut, Maruša Mazej, Neža Medved, Tjaša Mužina, Nina Podobnikar, Simon Rozman, Blaž Skodlar, Gregor Stražar, Jera Tratar, Andraž Rudi Vrhovšek, Zala Zagoršek, Simona Žiher

Mentorica: doc. dr. Barbara Predan

Vodja in koordinatorka razstavnega projekta: Maruša Mazej

Študijsko leto: 2018/2019

 

Kratka besedila ob delih

Blaž Skodlar, Nina Podobnikar, Zala Zagoršek

Identiteta kot rêver vrai

"Ali razumeš? Ženska ki je dala svoje barve svetu, ga zdaj vidi le v črni in beli."

Xavier Mauméjean, Porphyrian tree

Kdo sem? Je moja identiteta res samo moja in nanjo ne vpliva nič razen jaz sam? Ali pa je morda tudi identiteta kolektivna? Kaj jo definira? Dovolimo si videti prave barve. Poglejmo na svet in uglejmo kakšen v resnici je. Nadenimo si očala realnosti in se z njo soočimo. Nehajmo se slepiti s črno in belo v svetu, ki smo ga sami ustvarili. Kdo sem in kaj lahko spremenim?

 

 

Simon Bregar, Maruša Dolinar, Tamara Fras

The Touch of Emotion

"Kako emo-tkanina pripomore k rekonstrukciji sveta? Kako ljudem pomaga biti … boljši?"

Samantha Bailly, Facets

Kako transparentnost in dostopnost emocij soljudi vplivata na človeka kot posameznika? Kako vplivata na njegovo željo po delovanju, ukrepanju in pomoči drugemu? Ali obstaja medij, ki kot materializirana empatija in priklic vesti, lahko deluje kot sprožilni moment za akcijo, preko pristnega stika s sočlovekom? Lahko ustvarimo trenutek, ko se empatija preko dotika spremeni v iskreno altruistično dejanje?

 

 

Neža Medved, Jera Tratar, Simona Žiher

Vonj

"Plesal bom na vseh ozemljih sveta in svoj um napolnil z vsemi parfumi stvaritev."

"Vonj je bil kot delec iz preteklosti."

Anne Fakhouri, A Corner of Her Mind

Kaj je vonj sedanjosti? Onesnaženje in destruktivnost. Je smog, so kupi smeti, zastrupljene reke … Če verjamemo, da smo se do leta 2074 sposobni spremeniti in posledično obstati, kakšen bo torej vonj prihodnosti?

 

 

Eva Garibaldi, Miha Hain, Simon Rozman, Gregor Stražar, Andraž Rudi Vrhovšek

New Luxury is No Luxury

"Vsaka pika ponazarja življenje. Skupaj tvorijo kolonijo, v kateri najmanjši elementi soobstajajo v popolni harmoniji z ostalimi. Celota, v kateri so deli združeni, tako kot čoveštvo združeno zaradi tvoje skrbi, v proksimondialno."

Xavier Mauméjean, Porphyrian tree

Kaj je skupnost, solidarnost in altruizem? Kaj se zgodi, če tem pojmom dodamo še dve področji razmisleka: umetnost in oblikovanje. Mi v obeh prepoznavamo moč za družbeno kritiko, ob pogoju, da se izraščata iz skupnosti. Verjamemo, da lahko stanje sveta spreminjamo, če se vsak od nas zaveže skupnosti in aktivno deluje znotraj nje.

 

 

Lin Gerkman, Jakob Koncut, Maruša Mazej, Tjaša Mužina

Življenje, vredno …

"Vsaka pika ponazarja življenje. Skupaj tvorijo kolonijo, v kateri najmanjši elementi soobstajajo v popolni harmoniji z ostalimi. Celota, v kateri so deli združeni, tako kot čoveštvo združeno zaradi tvoje skrbi, v proksimondialno."

Xavier Mauméjean, Porphyrian tree

Družba je presegla fizično telo in ustvarila novo, digitalno eksistenco. Družba se je pomanjšala na nano nivo in ne misli le na danes, saj obstaja v brezčasnosti. Družba je zapustila naravo. Življenje se je preneslo v simulacijo. Življenje se je reduciralo. Življenje je le še skupek informacij.

Program Galerija Škuc sofinancira MOL in MzK.

Zunanje povezave: Stran Galerija ŠkucStran Društva ŠkucFacebook stran razstave

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Društvo ŠKUC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid