Branko Potočan: ČRNI PETEK, ponovitve predstave

V projektu Črni petek avtor skozi lirično simbiozo glasbe, giba in petja ter simboliko vrvi gradi metafizične slike v zraku, ki prinašajo levitacijo odrešitve in nadrealističen pogled navzdol, na malega človeka, na težave, ki se jih hoče ta znebiti.

Črni petek je Črna kronika. Črni petek je Samota. Vrv je rešitev ali smrt in hkrati simbol slovenske nacionalne identitete.

Alja Lobnik, časopis Delo: "…Stičišče glasbe, giba in petja producira gibanje telesa gor in dol po vrveh, ki spominja na navpičnega vrvohodca, ki, ko takole visi v zraku, niha med dvema skrajnostma, neko potencialnostjo dviga nad in dokončnostjo odrešitve, kakor gre brati tudi Kettejevo pripoved o samomoru, z vso težo gravitacije. Tukaj se gibalni material prelamlja in se vpenja v gibalne kode akrobatike ter generira material, ki trasira nove možne poteke za plešoče telo, četudi ima plesna zgodovina tudi svoje vrvohodce, denimo znani performans Trishe Brown, Man walking Down the Side of a Building, z nekoliko drugačnimi pomenskimi poudarki, ki se razpirajo zlasti za vsakdanjost gibanja, Potočan pa vztraja pri visoki specializaciji in virtuoznosti giba."

Vir: Vitkar zavod, Napovednik.com

Zemljevid