Črkoslikarije: Rimska kapitala

  • Kaj: Slikarska delavnica /obvezne prijave najkasneje 2 uri prej
  • Kdaj: sobota, 16.3.2019 od 10.30 do 12.30
  • Kje: Kreativni studio Mali trg 5, Ljubljana
  • Prireditelj: Črkoslikarije
  • Vstopnina: 15 EUR
  • (Primerno za starejše osnovnošolce, 10+)

Rimska monumentalna kapitala … ali kako so cesarju črke klesali

Tokrat se bo črkoslikarski časovni stroj ustavil v antičnem Rimu: v času latinščine in ob rojstvu latinice, v času rimskega cesarja Trajana, ki je vladal Rimu v letih 98 do 117. V čast njegovemu vladanju so postavili veličasten, 35 metrov visok steber, ki stoji še danes. Oblika stebra je navdihnila številne druge zmagovalne stebre, ki so jih gradili kasneje. V spirali je na stebru z reliefi upodobljenih več kot 2500 prizorov, ki umetniško upodabljajo vojne med Rimljani in Dačani. Na nosilno tablo ob vhodu visokega stebra, ki je vodilo na spiralno stopnišče, so vklesali napis s slavospevom vladarju Trajanu. Napis je pomemben zato, ker je ta pisava služila kot osnova prihodnjim zapisom in velja za rojstvo latinice. Obliki teh črk strokovno pravimo monumentalna rimska kapitala in so osnova za latinične velike tiskane črke.

Na delavnici bomo izdelali rimske številke s tridimenzionalnim konkavnim senčenjem.

Primerno za starejše osnovnošolce, 10+


Črkoslikarije so poučne in zabavne delavnice za osnovnošolce, na katerih se slika: črke! (in številke in ločila in mogoče še kaj podobnega).

Vsako 1. in 3. soboto dopoldan.
Kreativni studio Mali trg 5, Ljubljana

Obvezne prijave na: crkoslikarije@gmail.com ali
na crkoslikarije.si/kontakt/


V uvodni zgodbi vsakič spoznamo drugo pisavo iz nekega zgodovinskega obdobja, umetniškega gibanja ali posebne priložnosti. Sprehodimo se po razgibani zgodovini: spoznamo kako se je rodila naša pisava – latinica, srečamo srednjeveške okrašene inicijale, odkrivamo pestrost kaligrafskih tehnik, lepoto prvih tiskanih črk, posebne plakatne črke 19. stoletja in se pomudimo v razgibanem 20. stoletju z raznolikimi umetniškimi gibanji (bauhaus, art deco, modernizem, popart itn.) Nato s čopičem in barvami ustvarimo črko ali besedo na za to posebej pripravljeno ploščo ter domov odnesemo pravo pravcato umetniško črkoslikarijo.

Vsaka edicija delavnice je svojevrstna, zato pridi in se nam pridruži, skupaj se bomo imeli res fino!

Vir: Črkoslikarije, Napovednik.com