Burilović: Post Factum & Mucik: Flora Femina

S samostojnima razstavama se bosta v Galeriji Photon predstavila dva mlada avtorja in nagrajenca festivala PhotoDays Rovinj za avtorsko fotografijo. Prvi je hrvaški umetnik in fotograf Domagoj Burilović s serijo Post Factum; s serijo Flora Femina pa se predstavlja slovenska fotografinja Tilyen Mucik. Oba povezuje konceptualen in eksperimentalen pristop h fotografiji.

Domagoj Burilović je serijo Post Factum ustvaril po naključnem dogodku, ko je v majhnem dalmatinskem mestu na ulici našel zavrženo usnjeno torbo polno dokumentov in predmetov iz življenja neznanega moškega iz leta 1922.  Umetnik se je artefakte, ki so že davno izgubili svojo izvirno vizualno podobo in pomenskost, odločil dokumentirati. V svojem razpadajočem stanju so postavljeni v kontekst avtorjeve interpretacije, le-ta pa najdene predmete oklesti njihove zgodovine in na novo (re)konstuira zgodbo o nacionalističnem mit o življenju ustaškega izseljenca iz lastne domovine. Serija izkazuje konceptualni pristop prežet z mnogimi pomenskimi dvoumnostmi, kar ustvarja negotovost v resničnost same zgodbe o najdeni torbi.

Tilyen Mucik se v svojem dosedanjem ukvarja s tematiko ženskosti in z različnimi aspekti botanike, ki so prav tako prisotni v seriji Flora Femina. V projektu umetnica na različne načine združuje motive žensk in rastlin skupaj z uporabo različnih fotografskih tehnik. Poslužuje se digitalnega in analognega kolažiranja, eksperimentiranja z neposrednim vplivom rastlin na fotografski film in jih kombinira s starejšo fotografsko tehniko antotipijo, ter z alternativnim klorofilnim fotografskim postopkom. Projekt sestoji iz eksperimentov, v katerih se fotografija znajde v vlogi stranskega produkta in predstavlja zemljevid občutkov, ki so bili za avtorico prisotni med potekom projekta.

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Domagoj Burilović Tilyen Mucik

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid