Butični koncert skupine ŠUKAR

Butični koncert skupine ŠUKAR v zelenem, naravnem teatru pod zvezdami

Pozdrav poletju z romsko glasbo, lokalno hrano in pijačo ter plesom ob ognju. Razcvet pomladi, ko vse cveti, diši in hrepeni. Lojzov teater v Krvavi peči

 

Kdaj bomo tam?

V soboto, 15.6.2019 ob 17. uri.

 

Kje bo dogodek?

Dogodek bo v naravnem ambientu Lojzovega teatra v Krvavi Peči, cca. 20 km iz Ljubljane (zemljevid na koncu strani)

 

Od kod zamisel za dogodek?

Zamisel za butični koncert skupine Šukar v Krvavi Peči je nastal, ker sem si želela obuditi *ciganski tabor* izpred več kot 30 let, ko je moj brat preigraval romske pesmi s takratno družbo. Iz takratnega entuziazma, se je kasneje dejansko razvila profesionalna skupina Šukar, ki že skoraj 30 let izvaja to vrsto glasbe. Želela sem, da ta dogodek ne bi bil samo koncert, ampak pravi praznik v čast prihodu poletja, me je naključje (pravijo pa, da naključij ni), zaneslo do naravnega teatra v Krvavi Peči.

Povezava z domačini

Idejo sem predstavila domačinom te vasice in takoj smo našli skupni jezik za organizacijo tega dogodka, s katerim bomo povezali tamkajšnjo kulturo, kulinariko, glasbo, ples in druženje. Poskrbeli bomo, da bo vse teklo tudi v duhu razvoja podeželja, ohranjanja kulturne dediščine in čistega okolja, zato se bomo trudili za čimmanj odpadkov.

 

Nekaj besed o skupini Šukar

Šukar je prva slovenska zasedba, ki je z Romsko glasbo seznanjala domačo javnost in melodije, s svojim nastopi, sočasno širila tudi zunaj meja Slovenije. V letu 2001 jih je pot zanesla najdlje, in sicer na gostovanje na Japonsko.

Preigravanje Romske glasbe je za Šukarje veselje, je strast in je način za izražanje najglobljih čustev. Njihove melodije se dotaknejo vsakogar. In Šukarji vas vabijo, da tudi vi uživate z njimi!

 

O Krvavi Peči, kraju dogodka

Krvava Peč je hribovska vasica na robu soteske reke Iške, kjer se srečujejo kultura, pohodništvo, šport, kulinarika, etnografija, novejša zgodovina in turizem.

Leži na nadmorski višini 720 m v podnožju, oziroma stiku podnožij dveh vrhov, Mokrca na severni strani in Mačkovca na južni. Ker jo na zahodu omejuje soteska Iške to pomeni, da ni tranzitna vas. Prometa je zelo malo in posledično prebivalci uživajo v miru in v zvokih narave.

 

O Lojzovem teatru (izsek iz zapisa g. Srečka Knafelca)

…namesto med štirimi zidovi bi to pesem moral slišati v neokrnjeni naravi moje Krvave Peči in to na prav posebnem mestu – v vrtači, ki sem jo bežno poznal iz sprehoda. Med poslušanjem pesmi, v tistem trenutku, se mi je pred očmi prikazalo malo gledališče v obliki grškega amfiteatra in na zelenem odru nastopajoča skupina "…

 

Kaj bomo lahko dobrega pojedli in popili?

Na dogodku bo poskrbljeno za lokalno hrano in pijačo. Po želji si boste lahko privoščili kaj od naštetih dobrot, ki jih najdete na spletni povezavi.

O dogodku brez odpadkov:

Na samem dogodku bomo skrbeli za čimboljše varovanje okolja in sproti skrbno reciklirali vse odpadke.

​Več informacij pa na spletni povezavi.

Zunanje povezave: Šukar danes

Vir: Torma, organizacija dogodkov, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Torma, organizacija dogodkov:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid