Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Okrogla miza

17:00–19:00 Petkova okrogla miza: Kje so meje bolečine?

Ne zadeva nas zgolj na zasebni ravni, utrpevamo jo tudi kot subjekti, vpeti v družbo, kolektivno in individualno, v neprestani interakciji s svetom in drugimi. Kdaj je preveč in dovolj, je zgolj neprijetnost ali je lahko tudi dobra, ji je v njeni raznolikosti sploh moč začrtati okvire, je to sploh potrebno? Pridružite se nam na okrogli mizi Tedna možganov 2019, v sklopu katere bomo poskušali preudarno postopati po njenem pragu.

Pogovor bo moderirala Tina Ivančir, absolventka dodiplomskega programa Biokemija na FKKT UL.

Doc. dr. Primož Krašovec je sociolog kulture in docent na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Ljubljana. Ukvarja se s kritiko politične ekonomije, teorijo čustev, politično zgodovino ter novimi tehnologijami in mediji.

Tina Bončina je zdravnica in psihoterapevtka. Zaključila je študij transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću in znanje nadgrajevala tudi na podiplomskem študiju psihoterapije na Katedri za psihiatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Je prva slovenska terapevtka in edukatorka Logosinteze – izobraževanje je zaključila pri dr. Willem Lammersu. Po študiju medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je delala na Kliničnem centru in na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Zdaj dela v okviru Zavoda Psihofiza, kjer pridobiva izkušnje z individualno in partnersko terapijo ter terapijo otrok in mladostnikov.

Doc. dr. Neli Vintar je specialistka anesteziologije, njeno področje je obvladovanje akutne pooperativne in kronične bolečine. Že 35 let je zaposlena v UKC Ljubljana, kjer vodi Službo za lajšanje pooperativne bolečine, ki zagotavlja nadzor nad izvajanjem postopkov za obvladovanje pooperativne bolečine in vodi izobraževanje zdravnikov in medicinskih sester. Zadnjih 8 let je članica tima anesteziologov v Protibolečinski ambulanti UKC, kjer izvaja preglede in postopke za obvladovanje kronične bolečine. Veliko predava o obvladovanju bolečine zdravnikom različnih specialnosti.

Vir: Sinapsa - Slovensko društvo za nevroznanost, Napovednik.com

Zemljevid