49. TSD Slovesna otvoritev festivala 49. TSD

Slovesno odprtje 49. Tedna slovenske drame ter podelitev nagrad ZDUS bo v sredo 27. marca 2019 v Prešernovem gledališču Kranj. Festival se tradicionalno začenja 27. marca, na svetovni dan gledališča. Zato bosta tudi letos ob tej priložnosti predstavljeni svetovna in slovenska gledališka poslanica. Prav tako bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije na otvoritvi podelilo priznanja ZDUS za umetniške dosežke preteklega leta.

Sledila bo otvoritvena predstava festivala priredba izbranih besedil Ivana Cankarja: OB ZORI

Uprizoritev Ob zori za svojo osnovo jemlje hrepenenje po nečem boljšem, bolj resničnem, bolj niansiranem, bolj smiselnem življenju, ki preveva izbrane Cankarjeve zgodbe. Štirinajstletna deklica, ki dela od sedmih do sedmih, sanjari o gozdu in rumeno pečenih tortah, šivilja, ki preživlja svoja onemogla starša, ob svojem ljubljenem sanja o tem, kako bo nekoč šivala zavese za njun skupni dom, gospa, ki kadi in pripoveduje, sanja o tem, da nekoč ne bo več utrujena, sestradani fantič sanja o velikem mestu in velikih knjigah in o tem, da bo nekoč imel vsaj toliko, da bo dovolj, da želodec utihne, utrujeni upornik sanja o tem, da nekje obstaja pravica …

Vsaka izmed zgodb vsebuje trenutek, ko se zdi, da je vse mogoče, trenutek, ko jutranja zora obeta nekaj boljšega, neko svetlo prihodnost, trenutek, ko, četudi so vkopani v blato, lahko letijo. Ali jutranja zora lahko osvetli kaj več kot razrito blatno izbo, ko posveti v vsakdan ljudi, ki so na družbenem robu?

Lahko pokaže več kot neizbežno realnost in ujetost tega dne, ki traja in traja in se širi tudi na druge dni, tudi stoletja, tudi do danes? Telesa se menjajo, usode ostajajo enake.

  • Režiser: Žiga Divjak
  • Prirediteljica besedila in dramaturginja: Katarina Morano
  • Scenografka: Tina Mohorović
  • Kostumografka: Tina Pavlović
  • Lektorica: Maja Cerar
  • Avtor glasbe: Blaž Gracar
  • Oblikovanje svetlobe: David Orešič
  • Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Igrajo: 

  • Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Gregor Zorc k. g.

 

Zunanje povezave: www.tsd.si/tekmovalni-program/ob-zori_1/

Vir: Prešernovo gledališče Kranj, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Prešernovo gledališče Kranj:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid