Oranžni abonma 6 in izven

Orkester Slovenske filharmonije
Dmitrij Sitkovecki, dirigent

 

Program:

Peter Iljič Čajkovski, ork. Aleksander Glazunov: Meditacija, op. 42, št. 1
Igor Stravinski, prir. Dmitrij Sitkovecki: Divertimento iz baleta Le baiser de la fée / Poljub vile
Sergej Prokofjev: Simfonija št. 5 v B-duru, op. 100

Dmitrij Sitkovecki je vsestranska glasbena osebnost – violinist, dirigent, aranžer, komorni glasbenik in organizator glasbenih dogodkov. Študiral je na Moskovskem konservatoriju ter na newyorški šoli Juilliard. Nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski, Newyorški in Losangeleški filharmoniki, orkestra leipziškega Gewandhausa in amsterdamskega Concertgebouwa ter Akademija sv. Martina v polju (Academy of St. Martin in the Fields), leta 2015 tudi naš orkester, hkrati je ustanovitelj Novega evropskega komornega godalnega orkestra (NESCO). Nastopil je na festivalih v Salzburgu, Luzernu, Edinburgu, Newportu in Carigradu. Znan je tudi po izjemno učinkovitih priredbah, saj je orkestriral številna solistična in komorna dela Bacha, Haydna, Beethovna, Brahmsa, Čajkovskega, Stravinskega, Šostakoviča in Schnittkeja.

Koncert bo uvedla Meditacija Petra Iljiča Čajkovskega, izvirno napisana za violino in klavir, ki jo je orkestriral Aleksander Glazunov. Sledil bo (v priredbi Sitkovetckega) Divertimento iz baleta Poljub vile, ki ga je Stravinski napisal leta 1928 in posvetil 35. obletnici smrti Čajkovskega. V drugem delu bomo slišali Peto simfonijo, ki jo je Prokofjev ustvaril v enem samem mesecu, poleti leta 1944. Ali gre res za "simfonijo o veličini človeškega duha" oz. frazo, ki jo znova in znova izdatno uporabljajo pri komentarjih o tej skladbi, presodite sami.

Vstopnice:

Cankarjev dom: Informacijsko središče in prodaja vstopnic (podhod Maximarketa). Odprto vsak delavnik  od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13., ter uro pred začetkom prireditve.  
T  +386 1 2417 299
F  +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si


Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Orkester Slovenske filharmonije, Dmitrij Sitkovecki

Naročite se na email listo prireditelja Slovenska filharmonija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid