Živeti sanje - Stoletnica Petra Florjančiča

Med 6. in 25. marcem vas vabimo v Festivalno dvorano na Bled na ogled razstave "Živeti sanje. Stoletnica Petra Florjančiča". Z njo bomo obeležili in proslavili 100. obletnico rojstva pomembnega slovenskega izumitelja – Petra Florjančiča.

Z razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od rane mladosti.

Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, za katere pa tržišče še ni bilo pripravljeno. G. Petru Florjančiču je izmed približno 400 izumov uspelo spraviti do faze realizacije kar 43. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.

Razstavo Živeti sanje je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino. Gostovanje v Festivalni dvorani na Bledu je omogočil Zavod za kulturo Bled.

Na ogled bo vsak dan med 17. in 19. uro do 25. marca 2019. Vstop prost.


Spremljevalni program razstave

  • Festivalna dvorana Bled:

7. marec, 13. marec. in 24. marec 2019 ob 18.00: Voden ogled razstave z avtorico projekta Ireno Marušič

18. marec 2019 ob 19.00: Projekcija filma Stoletje sanj
(Ven Jemeršić, Slovenija, 2019, barvni, 86')
Ogled filma je brezplačen.

  • Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki:

10. marec 2019 ob 11.00: Voden ogled razstave Znanje brez meja za družine

 

  • Slovenska kinoteka, Ljubljana:

18. april 2019 ob 19.00: Projekcija filma Zgodba gospoda P.F.
(Karpo Godina, Slovenija, 2002, 35mm, 1.37, barvni, 90')
Ogled filma z nakupom vstopnice.

S to razstavo zaključujemo projekt ICYDK: Če slučajno še ne veš, ki ga je v zadnjem letu izvajal Tehniški muzej Slovenije s partnerji in s finančno podporo Evropskega urada za intelektualno lastnino.

Zunanje povezave: www.icydk.eu

Vir: Tehniški muzej Slovenije, Napovednik.com

Zemljevid