Dogodek je že minil.

Terapevtska vadba

  • Kaj: Rehabilitacija
  • Kdaj: ponedeljek, 18.3.2019 od 18.00 do 19.00
  • Kje: Jenkova ulica 20, Celje
  • Prireditelj: Gibalno terapevtski center Kinesis
  • Vstopnina: Enkrat tedenska mesečna karta 42 EUR dvakrat tedenska mesečna karta 72 EUR

Terapevtska vadba je namenjena predvsem ljudem s kroničnimi bolečinami, ki zaradi različnih razlogov ne sodijo na klasične skupinske vadbe, za posameznike po operacijah, ter za vse po končani fizioterapevtski obravnavi ali zdravljenju, ki še niso dosegli stanja pred poškodbo oziroma bolečinami.


Obrabe velikih sklepov kolka, kolena, ramena, se navadno zdravijo operativno, z menjavo sklepa. Temu sledi rehabilitacija. Človek po taki operaciji v večji meri miruje in s tem izgublja veliko mišične moči in mase. S pravilno in zadostno vadbo pa se lahko zelo hitro vrne v vsakdanjo rutino in uživa v vseh prostočasnih aktivnostih, ki ga veselijo. Glavni cilj terapevtske vadbe je povrnitev funkcionalnosti vsakega posameznika.

Očitne razlike od klasičnih vadb za hrbtenico in ostalega

Splošni napotki, ki jih bolnik prejme, da naj pri bolečinah v kolenu vozi kolo ali pri bolečinah v hrbetnici plava, so lahko dobro dopolnilo k rehabilitaciji, ne morejo in ne smejo pa biti edini napotki. S tem namenom v Gibalno terapevtskem centru Kinesis, k vsakemu posamezniku pristopimo celostno: na začetku vedno opravimo diagnostično testiranje, kjer pregledamo že obstoječo zdravstveno dokumentacijo, izmerimo obsege gibov in moč določenih mišic, ter skupaj določimo terapevtske cilje. Testiranje nam služi predvsem za oblikovanje individualno prilagojenega rehabilitacijskega načrta. Na vadbah vas nato kineziologinja in fizioterapevtka pri izvajanju vaj sproti popravljata in vam glede na vaš napredek spreminjata in nadgrajujeta že obstoječe vaje.

Za res učinkovit pristop je nujno učenje pravilnih gibalnih vzorcev, ki pacientu v vsakdanjem življenju ne bodo povzročali dodatnih bolečin, kot so dvigovanje bremen s tal, pravilno sklanjanje, počepanje in če je potrebno, tudi prilagoditev delovnega mesta.

Cenovno dostopnejša, a nič manj učinkovita

Terapevtska vadba poteka v manjših skupinah do 4 osebe, pod nadzorom dveh terapevtov: diplomirane fizioterapevtke in magistrice kineziologije. Le majhne skupine omogočajo ustrezen individualen nadzor nad izvedbo gibanja.

Pri terapevtski vadbi gre za cenovno bolj dostopno obliko rehabilitacije, kjer v manjših skupinah dosežemo zelo podobne rezultate kot pri individualnih vadbah.

Terapevtska vadba ima en glavni cilj

Pri terapevtski vadbi želimo povrniti funkcionalnost in odpraviti bolečine. Cilj je, da se lahko bolnik v najkrajšem možnem času udejstvuje v vseh aktivnostih, ki ga veselijo, pa naj bo to smučanje, tenis, planinarjenje, igranje z vnuki ali kaj podobnega. Ta cilj je dosežen, ko vse aktivnosti izvaja brez omejitev in bolečin, in to še lažje kot pred poškodbo ali bolečinami.

Vir: Gibalno terapevtski center Kinesis, Napovednik.com