Gozdovi in ljudje, 3. seminar za etnobotaniko

Letošnji seminar za etnobotaniko, ki poteka v soboto in nedeljo, 16. in 17. marca 2019 med 10.00 in 19.00, je posvečen kulturni dediščini gozdov, temu izjemnemu naravnemu bogastvu, ki je človeku podarjeno zgolj v upravljanje. Da bi drevesa po starem reku "ne šla v nebesa" in da bi zdrave gozdove ohranili našim zanamcem, je nujno zavedanje o kompleksnem pomenu gozdov za človeka in planet ali kot pravi slovenski ljudski pregovor: "Drevo se na drevo naslanja, človek na človeka."

Slovenci se radi ponašamo s svojimi bujno zelenimi gozdovi in povemo, da poraščajo kar dobro polovico naše dežele. Pa se tudi zavedamo, da je gozd pomemben življenjski prostor in neprecenljiva bivanjska vrednota?

Gozdovi so v zavesti Slovencev prisotni že od najstarejših časov, ko so naši predniki drevesa še po božje častili. Skozi zgodovino se je vloga gozdov spreminjala, s tem pa tudi vrednote. Če je bil gozd nekdaj živo bitje z lastnim življenjem, je danes pogosto le še surovinski vir. V ospredju seminarskih tem je zato trajnostno gospodarjenje z gozdovi, skupek z gozdom povezanih vlog, znanj in vrednot, ki so se skozi tisočletja prenašali iz roda v rod.
 
Slovenski etnografski muzej želi s povezovanjem različnih strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva, biologije, zgodovine, geografije, etnologije in kulturne antropologije povezati pretekle in današnje prakse ravnanja z gozdnim bogastvom ter povabiti na seminar vse, ki so z gozdovi kakorkoli povezani ali jih zanima njihovo življenje in raba v preteklosti in danes.

Več o programu na spletni strani SEM.

Cena za dvodnevni seminar: 50 € (prijave do zapolnitve mest oz. 13. marca 2019)


Vir: Slovenski etnografski muzej, Napovednik.com

Zemljevid