Nika Lapkovski: Tradicionalni prižig

Vljudno vabljene_i na odprtje razstave Nike Lapkovski z naslovom Tradicionalni prižig, ki bo v petek, 1.3., ob 19.00, pred Galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto, Ljubljana. Razstava je del 20. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore.

Nika Lapkovski, Tradicionalni prižig

V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

Rdeče zore vsako leto k sodelovanju povabijo eno oblikovalko_ca ali umetnico_ka, ki s svojim avtorskim pristopom preko ustvarjene podobe zaznamuje festival. Letošnje delo sestoji iz dvajsetih elementov. Posamezni simboli, ki bodo na ogled v Galeriji Nočna izložba Pešak, so pravzaprav v poenotenem likovnem jeziku stilizirane ilustracije preteklih ustvarjalk. Posebno pozornost je Nika namenil_a oblikovanju posebej za to priložnost nastalih pisav, ki ne upoštevata konvencionalnih lepotnih standardov. V pisavi Rezida, ki je sestavljena iz simbolov, prevladujejo pretirano zaobljene oblike, ki spominjajo na masivne kaplje na eni, in oblike z ostrimi zaključki na drugi strani. Ob pozornejšem gledanju elementov pa lahko opazimo, da se ritem odebelitve znakov dogaja na horizontalni osi, s čimer se navezuje na horizontalno delovanje kolektiva Rdečih zor. To je namensko pokvirjena pisava, saj je njen kontrast obrnjen, serifi asimetrični in naklon translacije negativen, dodaja umetnica_nik.

Postavitev Tradicionalni prižig je v svojem bistvu femmage preteklim avtoricam_jem festivalske podobe, ki so večinoma tudi član_ice kolektiva Rdečih zor. Njihovi plakati pa so bili vsako leto pomemben del identitete Rdečih zor. Obenem predstavlja poklon festivalu, ki s svojo prisotnostjo in vztrajnostjo vzpostavlja svojevrstno tradicijo znotraj AKC Metelkova mesto in Ljubljane.

 

Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njene_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_ni oblikovalka_lec in fotograf_inja sodeluje z društvi Ljubljana Pride, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).


 Kustosinja: Anabel Černohorski
Programska ekipa: Damijan Kracina, Anabel Černohorski, Nataša Serec
Foto arhiv: Misanthrope ToNFilM
Produkcija: Galerija Nočna izloba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Vir: Nočna izložba Pešak, Napovednik.com

Zemljevid