Na robu

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: četrtek, 25.4.2019 do nedelja, 15.9.2019
  • Kje: Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR, Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Družine: 10,00 EUR

NA ROBU

Vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941)
mednarodna pregledna razstava
25. april – 15. september 2019
Odprtje: 25. april, ob 20. uri, Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana

Na večer odprtja bo v avditoriju Moderne galerije od 20.45 naprej na ogled film Marjana Foersterja Odkritje spomenika kralju Aleksandru I. v Ljubljani, 6. septembra 1940, 11' 16'' (Arhiv Republike Slovenije, Filmski arhiv, Ljubljana).

Častni pokrovitelj razstave je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Kustos in vodja projekta: Marko Jenko

Izbor umetnostnega in drugega razstavnega gradiva in / ali prispevki v katalogu: Ana Bogdanović, Marko Jenko, Jana Intihar-Ferjan, Lovorka Magaš-Bilandžić, Lidija Merenik, Marja Nikolčić, Kiril Penušliski, Jože Pirjevec, Alenka Pirman, Petar Prelog, Daniel Rafaelić, Božo Repe, Bojana Rogina, Dejan Sretenović, Lara Štrumej, Ivana Udovičić, Zdenko Vrdlovec, Asta Vrečko, Beti Žerovc

Koncept in postavitev razstave: Marko Jenko

Posebni postavitvi: Dejan Sretenović (beograjski nadrealizem), Alenka Pirman (Louis Adamič)

Mednarodni filmski program (v avditoriju Moderne galerije): Daniel Rafaelić, Zdenko Vrdlovec. Posebno zahvalo namenjamo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu.

Mednarodna razstava vizualne umetnosti v Kraljevini Jugoslaviji, osrednji dogodek leta 2019 v Moderni galeriji, bo problemski pregled slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, fotografije in filma od kraljeve uvedbe diktature 6. januarja 1929, ki je močno vplivala na tako imenovani spopad na umetniški levici, vse do začetka druge svetovne vojne na jugoslovanskih tleh (april 1941). Rdeča nit razstave je pogled na Kraljevino Jugoslavijo, kakor nam jo poleg tedanjega umetnostnega prizorišča na svoj način razkriva potopis Louisa Adamiča Vrnitev v rodni kraj, ki je v Združenih državah Amerike izšel leta 1934 in tam postal večkrat ponatisnjena uspešnica. V Kraljevini Jugoslaviji je bilo to delo prepovedano. Razstava bo na ogled ponudila dela več kot 130 umetnic in umetnikov, arhivsko in knjižnično gradivo iz več kot 50 javnih in zasebnih zbirk iz držav nekdanje Jugoslavije. Večina del iz tujine bo v Sloveniji na ogled prvič. Istočasno z razstavo Na robu v Moderni galeriji je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na ogled razstava Južna ozvezdja (od 7. marca), ki govori o umetnosti in gibanju neuvrščenih. Letošnji program Moderne galerije tako zaznamuje jugoslovanski kontekst oziroma kontekst dveh Jugoslavij.

Razstavo Na robu spremljajo tudi mednarodni filmski program v avditoriju Moderne galerije, pedagoški program in obsežen, bogato ilustriran katalog. Končne informacije o javnem programu, tj. urniku filmskega in pedagoškega programa, bodo kmalu na voljo na spletni strani Moderne galerije.

Več informacij na: 

Razstavo in katalog je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. 
Glavni pokrovitelj razstave je Mercator d.d.

Zunanje povezave: Na robu

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Moderna galerija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid