Ljoba Jenče: O, Lepa moja Vida

Cankarjevi torki

Koncert Ljobe Jenče, napovedan 19. 2., je bil zaradi bolezni v ansamblu prestavljen na 3. 12. 2019. Že kupljene vstopnice veljajo za nadomestni termin.


Ljoba Jenče, glas, gong; Zoran Škrinjar, klavir; Lenart Krečič, saksofon; Jasna Hribernik, video

Ljoba Jenče je ena najvidnejših negovalk slovenske ljudske glasbene zapuščine. Motivi pesmi, ki so živeli iz roda v rod tudi več stoletij, so ustvarjalce navdahnili v nov preplet glasbenih pokrajin, med katerimi imajo osrednje mesto globoka občutja usode žensk. Lepa Vida, kot je živela v ljudski pesmi, ni odšla prostovoljno, temveč jo je mornar z zvijačo ugrabil in odpeljal čez rdeče in zeleno morje. Izvirna glasba nastaja iz zakladnice umetne in ljudske glasbe kot živa improvizacija. 

Ena vidnejši interpretk in ohranjevalk slovenskih ljudskih balad Ljoba Jenče je poustvarila dragoceno najdbo Milka Matičetovega iz 1962. leta iz ustnega izročila Rezije.

Na koncertu bosta sodelovala z avtorskimi improvizacijami klasični in jazz pianist Zoran Škrinjar in saksofonist Lenart Krečič, umetniški vodja Big band RTV Slovenija. 

Premierno bo predstavljen video režiserke Jasne Hribernik. Gostja večera praznuje letos tridesetletnico svojega prvega samostojnega koncerta s koncertnim ciklom pernahtna nit.

 

 

 


Priporočamo nakup letne članske izkaznice, s katero si zagotovite prihranek in klubske "privilegije".

Letna članska izkaznica Cankarjevi torki zagotavlja:
- 40-odstotni popust za koncerte Cankarjevih torkov
- rezervacijo vstopnice do petnajst minut pred koncertom, če obisk napoveste vsaj dan prej na E vstopnice@cd-cc.si
- 10-odstotni popust pri nakupu vstopnic za posamezne koncerte abonmaja Glasbe sveta
- vsakoletno žrebanje dobitnikov brezplačnih kompletov vstopnic za Jazz festival Skopje, Jazz Cerkno in Jazz festival Ljubljana

Cena članske izkaznice 20 EUR
Izkaznica velja leto po nakupu in ni prenosljiva.

Zunanje povezave: Vstopnice@cd-cc.si

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid