S točke desnega očesa, Ivo Mršnik

S točke desnega očesa

Svet levega očesa je drugačen od sveta desnega očesa – naša pozicija gledanja in izjavljanja je izmuzljiva. Misli in podobe vzpostavljamo na spolzkem individualnem mestu – morda je tu dom vseobsegajočega dvoma, ki ga zaslutimo v pogosto nemirnih potezah Iva Mršnika, umetnika, prepoznavnega predvsem po teksturi linij, "risarskem rokopisu", ki je v njegovem ustvarjanju sčasoma začel prevladovati nad mimetično vsebino. Razstava izpostavlja prav to sled roke, pogosto ujeto v krožeče forme, v katerih se razkraja in spet vzpostavlja Mršnikov likovni svet. Tega določajo predvsem risbe in grafike1, ki se vpenjajo v eksistencialistična, intimna občutja, neredko obtežena z občutkom dvoma. Zaznamuje jih subjektivni pristop in kontemplacija ustvarjalnega procesa.                                                                                                      Iz besedlila k razstavi kustosinje Ize Pevec

1  V tem oziru velja omeniti tudi specifično grafično tehniko vernis mou, ki jo pogosto uporablja in s katero zapis postaja še bolj neposreden. V mehko voščeno podlago, ki je nanešena na cinkovo ploščo, se v tej tehniki položi papir. Risarska poteza na papirju se nato odrazi na voščeni podlagi, na teh mestih pa se podlaga odlepi od cinkove plošče in jo odpre kislini. Jedkanje v kislini je lahko tudi večstopenjsko. Pri izdelavi odtisa v tej tehniki globokega tiska barvo vtremo v izjedkane globine, ploščo obrišemo, tako da barva ostane le v izjedkaninah, na to položimo navlažen grafični papir in odtisnemo v preši za globoki tisk.   

 

Razstava lanskoletnega dobitnika nagrade Ivane Kobilca za življensko delo, ki jo podeljeje Društvo likovnih umetnikov Ljubljana,  bo v Galeriji DLUL na ogled do  24.3.2019.

 


Razstava je nastala v sodelovanju z ZDSLU.

Vir: Društvo likovnih umetnikov Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Društvo likovnih umetnikov Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid