Level 16: Phoenician Drive (BE), Igralom (SRB)

Le dva tedna po bližajočem se obisku ruskega punk-jazz kvarteta Brom, bo Leveł Up zadel dvojni udarec eksotičnega psych rocka. Belgijska zasedba Phoenician Drive, ki k nam prihaja na krilih istoimenskega prvenca, svoj zvok plemeniti z instrumenti in glasbenimi vplivi Bližnjega vzhoda, medtem ko srbski trio Igralom, ki je jeseni izdal svoj drugi album Sunovrat, navdih črpa predvsem iz tuareške tradicije saharskega bluesa, ki ga vešče prepleta z balkansko melanholijo.


Phoenician Drive je mlada belgijska zasedba, ki s svojo mešanico kraut rocka, turške veje psihedeličnega rocka in vzhodnjaških tradicionalnih glasbenih vplivov ob dodajanju instrumentov, kot sta pogosto distorzirana lutnja in darbuka, prinaša dobrodošlo svežino v svet psych rocka. Dve leti nazaj so svoj debitantski EP Two Coins izdali na založbi, ki je med drugim tudi dom naših lanskoletnih gostov The Evil Usses. Gre za Stolen Body Records, bristolsko založbo, ki se primarno posveča psych rocku z vseh koncev in krajev. In res so Phoenician Drive upravičili pričakovanja ter razprodali vinilno izdajo. Z debitantskim albumom, ki je konec oktobra izšel na EXAG' Records, so svoj zvok še razširili in začeli raziskovati glasbene izraze, ki ne domujejo več toliko v psych rocku, temveč se bolj osvobajajo standardnih žanrskih okvirjev in bi jih lahko poimenovali orientalski rock. Po uspešnih nastopih z Altin Gün in Omarjem Souleymanom ter na festivalih, kot so Bristol Psych Fest, Bordeaux Psych Fest in ESNS, se bodo na tokratni evropski turneji Phoenician Drive prvič predstavili slovenskemu občinstvu.

"Phoenician Drive invented Afrikrautrock" - GonzaïIgralom je tričlanska zasedba iz Niša, ki svoj zvok bazira predvsem na zvoku zahodne Afrike, na tuareški tradiciji saharskega bluesa, ki ga prepleta z vplivi novega vala srbskega rokenrola, to zmes pa po zaslugi vokala ustanovitelja Dimitrija Simovića utaplja v melanholiji balkanskega polotoka. Po debitantskem albumu Pogrešna poznanstva so jeseni pod producentsko taktirko Chrisa Eckmana pri založbi Ammonite Records izdali svoj drugi dolgometražec Sunovrat, ki je bil deležen odličnih odzivov. Radio Študent ga je uvrstil med 50 najboljših albumov leta 2018. Ljubljanski publiki so se že predstavili na lanskem festivalu Ment in kot predskupina zasedbi My Baby v Kinu Šiška, tokrat pa bodo na samostojnem koncertu moči združili s svojimi belgijskimi kolegi.

"Nešto najsvježije što se može čuti ovdje posljednjih godina." - Muzika.hr

"Prvo što čovek pomisli kada nekoliko puta presluša novi album grupe Igralom je da je u pitanju nesporno kvalitetno ostvarenje." - Gradski Radar


Vstopnina: 5€

Vir: Level Up, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Igralom, Phoenician Drive

Zemljevid