Branko Cvetkovič: Onstran perspektive

Vabimo vas na odprtje razstave fotografa in umetnika Branka Cvetkoviča z naslovom Onstran perspektive. Razstava bo na ogled od srede, 13. februarja 2019 do sobote, 9. marca 2019, v Atelje Galeriji na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Vljudno vabljeni!

Branko Cvetkovič, rojen v Novem mestu leta 1951, je umetnik – fotograf, ki ga zaznamuje filozofski in konceptualni pristop. Zanj je značilna uporaba velikega formata v arhitekturni fotografiji, ki pa je minimalistično strukturirana. S fotografsko simetrijo odpre prostor perspektive do dekonstruktivizma in v umetniški interpretaciji preide od neperspektivične supermatistične ploskve v abstraktni ekspresionizem.

Njegova filozofska konceptualna redukcionistična ideja ne-prostora oziroma antiprostora je predstavljena, kot antiteza našega realnega spoznavnega prostora. Realni prostor konvergira k absolutni abstrakciji prostora, ki pomeni v likovnem smislu, po izločitvi perspektive, svetlobe in časa, abstraktno, ekspresivno ploskev. ( S ploskvijo zajame najabstraktnejše in najmanj predstavljivo v strukturi človeške zavesti, to je smrt.)

Cvetkovičeva interpretacija se dogaja na ogromnih razsežnih oceanskih površinah z manipulacijo perspektive in svetlobe. V otvoritvenih slikah z izpostavitvijo perspektive to podobo poudari, v kasnejših delih pa z njenim postopnim brisanjem prostor spremeni v vseobsegajočo ploskev. Poudarjeni horizonti se pojavljajo v seriji Sfumato, Fine Pictures in On Two To in se transformirajo v ploskev v seriji Screens. Z lastno interpretacijo se odziva na dela velikih umetnikov kot so Turner, Malevič, Rothko, Richter, Sugimoto, Serrano.

Vir: Atelje Galerija, Napovednik.com

Zemljevid