Balint Szombathy: Znaki mesta

Bálint Szombathy, v Vojvodini rojeni madžarski konceptualni umetnik, je eno ključnih imen bivše jugoslovanske umetnosti. Znan je po eksperimentiranju s fotografijo, s katero se ukvarja že od konca šestdesetih let. Njegova praksa vključuje široko paleto umetniških dejavnosti, od konceptualne umetnosti, performansa, procesne umetnosti in land arta do vizualne poezije.

Bálint Szombathy si je zmeraj prizadeval za uveljavljanje novih jezikovnih oblik vizualne umetnosti. Posebno poglavje njegovega dela predstavlja kritično-umetniško raziskovanje delovanja in učinkov znakov v vsakdanjem življenju. Zanj je značilno izjemno opazovanje spreminjajočega se okolja, sam pravi, da "vidi umetnost povsod". Medij fotografije mu je omogočal, da transformira najdene motive, da jih iztrga iz njihovega prvotnega okolja kot "lingvistično-estetske fenomene".

V zadnjem projektu Znaki mesta beleži grobe posege civilizacije v staro mesto na način "topografije vsakdana". Serija je nastala kot rezultat refleksije avtorjevega okolja; upodobljeni motivi so vsakdanji, beleži zlasti posege "civilizacije" v staro mesto, kot je npr. vseprisotnost črnih kablov, ki se nemarno raztezajo po pročeljih zgodovinskih hiš, žice, ki štrlijo iz odprtin v zgradbah ipd. Avtor na dokumentaren način odkriva nedoslednosti v urbani strukturi, evidentira različne lokacije in njihove "znake", v tem ustvarjalnem segmentu "topografije vsakdana" je tako ustvaril na stotine slik. V tem smislu Balint Szombathy ni pomemben zgolj kot predstavnik neo-avantgardne in angažirane umetnosti, ampak tudi kot teoretik in protagonist "semiološke umetnosti", v katero lahko uvrstimo tudi dela iz serije Znaki mesta., ki so bodo razstavljena v Galeriji Photon.

Razstavo bo spremljal pogovor s kustosinjo Nelo Tonković iz Savremene galerije Subotica, ki bo potekal v petek, 8. 2. ob 16h v prostorih Balassi Instituta.

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Bálint Szombathy

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid