Srednjeveške grajske stavbe v Sloveniji

Srednjeveški gradovi na Slovenskem spadajo med tiste kulturnozgodovinske fenomene, ki so kljub starosti in izgubi nekdanjega pomena še vedno močno navzoči v naši zavesti ter deležni velike pozornosti strokovne in laične javnosti.

Niso zaznamovali samo srednjega in novega veka, ampak tudi naš pogled na ti obdobji, čeprav o njih in njihovem preteklem pomenu vemo pravzaprav zelo malo. Za gradove v Sloveniji velja, enako kakor za gradove drugod po Evropi, da so po pravilu utrjene stavbe, pri katerih ima stanovanjska funkcija, drugače kakor pri dvorcih, samo podrejeno vlogo. Prvi srednjeveški gradovi so na Slovenskem nastali v 11. stoletju, njihova zlata doba se je začela v 12. stoletju. V 12. in 13. stoletju so v povezavi z delitvijo ozemelj in organizacijo fevdalnih zemljiških gospostev zgradili veliko večino srednjeveških gradov, ki so jih pozneje samo še prezidavali in večali. Poleg prevladujočih gradov na vzpetinah so po slovenskih deželah nastali tudi vodni in jamski gradovi. Konec srednjega veka so v srednji Evropi srednjeveške gradove začeli množično opuščati in jih nadomeščati z udobnejšimi dvorci, pri nas pa se je obdobje srednjeveških gradov zaradi turških vpadov podaljšalo za eno stoletje.

O predavatelju:
Izr. univ. prof. dr. Igor Sapač je arhitekt in umetnostni zgodovinar. Od leta 1986 se ukvarja z raziskovanjem stavbne dediščine v Sloveniji, zlasti gradov in dvorcev. Med letoma 2005 in 2014 je bil zaposlen kot kustos za starejšo arhitekturo na Slovenskem in muzejski svetovalec v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2007 je predavatelj na Oddelku za arhitekturo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Napisal je številne članke in knjige o grajski dediščini v Sloveniji.

Vabljeni tudi na zadnje strokovno predavanje iz cikla:
- 28. marca 2019 ob 18.00: Grajske stavbe novega veka v Sloveniji


Cena vstopnice: 
- odrasli: 6,00 €
- dijaki, študenti, upokojenci: 5,00 €

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, na ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih mojekarte.si
Število vstopnic je omejeno.

Za obisk predavanja priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vir: Ljubljanski grad, Napovednik.com

Zemljevid