Level 15: Brom (RU) + Brgs: Free DBeat

Level Up s predstavniki nove šole ruskega undergrounda, moskovskim punk-jazz kvartetom Brom in live izvedbo Brgsovega boben-sint projekta Free DBeat na samosvoj način vstopa v pubertetniških 15.


Brom je moskovska zasedba, ki že več kot 10 let eksperimentira z glasbenimi izrazi na presečišču free jazza, punka, noisa in stoner rocka. V raznovrstne forme omenjenih izrazov vnaša povsem novo vsebino, ki poslušalca najprej počasi pospremi do sedeža v gala dvorani, nato pa mu ga hitro in nepričakovano spodnese, tla se zasukajo in gravitacija zaniha. Brom je bend, ki mu je omenjeno uspelo storiti Matsu Gustafssonu. Zamislite si presek zasedb Get The Blessing, Morphine in The Thing, ki ga skupaj drži značilna ruska neizprosnost. V aktualni kvartetni postavi se je Antonu Ponomarevu na saksofonu, Dmitryju Lapshinu na basu in Yaroslavu Kurilu za bobni pridružil še Felix Mikensky, ki skrbi za elektronsko manipulacijo zvoka. Oktobra 2018 so na avstrijski založbi Trost Records izdali svoj šesti album Sunstroke, ki ga promovirajo na tokratni turneji, v okviru katere se bodo pri nas ustavili še v Cerknem, Ilirski Bistrici in Bistrici ob Sotli.

"This music kicks serious ass" - Mats Gustafsson


Jaka Berger oz. Brgs je eden najdejavnejših in najbolj ustvarjalnih bobnarjev, kar jih domača scena premore. Poleg igranja v zasedbah Darla Smoking in Ludovik Marerial ter vodenja svoje založbe Zvočni Prepihi se lahko pohvali s kopico solo projektov, ki bobnarja venomer postavljajo v neobičajno vlogo. Tokrat bo predstavil pred slabim letom izdani album za boben in sintetizator Free DBeat, pri katerem mu poleg bobnarskega seta družbo dela Veznik. Veznik je modularni sintetizator Staša Vrenka, ki igra praktično sam od sebe, Brgs pa mu na bobnih sledi in njegove melodije z raznoterimi ritmi in tempi postavlja venomer v drugačno okolje. In prav v tem je smisel projekta Free DBeat - da se kot bobnar osvobodi osnove groova in metronoma ter se prisili o bobnih razmišljati kot o enakovrednem kompozicijskem partnerju.

Vir: Level Up, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Brom, Brgs

Zemljevid