Stanislaw I. Witkiewicz: Norec in redovnica

Dramsko delo Norec in redovnica, ki je delo enega najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde 20. stoletja, v ospredje postavlja Umetnika, pesnika, ki je zvezan s prisilnim jopičem in zaprt v norišnici. Pesnik je objekt borbe med dvema povsem različnima terapevtskima principima: tradicionalne psihiatrije, ki jo zastopa dr. Burdygiel ter psihoanalize, ki jo zastopa dr. Grün. Drama problematizira večno vprašanje ali je res ves svet že norišnica in vsi individuumi obsojeni na propad.

V bogatem opusu Stanisława Ignacya Witkiewicza (1885-1939), slikarja, filozofa, teoretika, romanopisca, publicista ter fotografa zavzema njegovih 40 dramskih del posebno mesto, saj so prav vsa prežeta z Witkiewiczevo specifično katastrofičnostjo. Svet se nahaja, po njegovem, od Francoske revolucije dalje v fazi odmiranja; odmira tako filozofija kot tudi religija in umetnost kar Witkiewicz enači s preobrazbo nekoč potentnega in kreativnega evropskega človeka v zgolj jalovega udeleženca življenja.

Režija: Jasmin Novljaković

Igrajo: Marinko Prga, Elizabeta Brodić, Ivana Zanjko, Zdenko Brlek, Filip Eldan, Nikša Eldan, Jakov Jozić, Darko Plovanić

Zunanje povezave: www.pgk.si/repertoar/norec_in_redovnica/441

Vir: Prešernovo gledališče Kranj, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Prešernovo gledališče Kranj:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid