Tretji sub-kulturni Kavč Festival

Tretji sub-kulturni Kavč Festival,  2. - 6. februar. 2019 Ljubljana, 7.2. Istra, 8.2. Grad Snežnik
mednarodni intimni festival v ljubljanskih stanovanjih

"Ste kdaj kot obiskovalec prišli na koncert s pladnjem nespečenega jabolčnega zavitka v rokah? Na sub-kulturni kavč festival lahko, saj ga lahko spečete v kuhinji gostitelja v času koncerta, po njem pa ponudite vsem prisotnim." 
- svet24

Do 25.1. imate čas, da postanete gostitelj ene od naštetih skupin. Svoje stanovanje prijavite na linku: x.co/KFprostor
Pišite na: kavc.festival@gmail.com

Na tretji ediciji se bo število koncertov in predstav glede na zadnji Kavč festival podvojilo. Glede na to, se bo moralo pomnožiti tudi število stanovanj, v katerih se dogodi cel festival, ki predstavlja edinstveno obliko tovrstnega dogodka.

Koncerti v dnevnih sobah, spalnicah, kuhinjah
Prek sto dogodkov vrhunskih glasbenikov, kot tudi performerjev, lutkarjev, akrobatov, poetov in pripovedovalcev, se bo odvilo v sobah prebivalcev Ljubljane, Istre in Loške doline. Gostitelj lahko postane vsak, ki si upa svoje bivališče za slabo uro spremeniti v prizorišče in odpreti vrata neznanim obiskom. Vsak nastop pa je, ne glede na skupino, svojstvena in drugačna izkušnja.

"koncerti so večinoma potekali v sproščenem vzdušju in skoraj praviloma so se proti koncu tudi razživeli, tako da smo se gostje, gostitelji in glasbeniki razšli vsak s svojimi izjemnimi spomini." - Mladina

Koncert na slepo
Dogodki so hkrati javni in zasebni, saj se naslov bivališča razkrije gledalcu šele ob rezervaciji (brezplačne) vstopnice. Gostitelj lahko doda tudi posebne želje in navodila. Vsekakor morajo obiskovalci upoštevati pravila in red gostitelja ter računati na prispevek nastopajočim, saj je to njihov edini honorar. Cela organizacija je namreč postavljena na nekaj prostovoljcih, in premnogih umetnikih, ki se takih dogodkov "na slepo" v vedno večjem številu udeležijo zaradi podobnega razloga, kot gostje.

"spoštovani sosedje, vabljeni, da danes ob 19.30 skozi stene svojih stanovanj prisluhnete brezplačnemu koncertu ..." - revija Zarja

Intimno popoldansko in javno večerno dogajanje
Od sobote do srede bo vsak dan ob 17:00 in 18:30 potekalo do deset dogodkov hkrati. Vsak naj bi trajal 45 minut, tako da bi načeloma lahko ujeli naslednji termin, vendar se glede na izkusnje nekateri dogodki znajo zavleči, tako da takega pretiravanja ne priporočamo.

Vsekakor pa ujemite večerno dogajanje, ki je javno in kjer rezervacija ni potrebna. Vsak dan ob 20:30 bo v klubih, gledališčih in večjih prostorih potekal vrhunski koncerti. Program je v nastajanju:

2.2. – Klub SOHO: Wild Strings Trio (SK, FR, SI) z gosti
3.2. – Kavarna Drama: Old Salt (USA, FR, BEL)
4.2. – Lutkovno Gledališče, oder pod zvezdami: Kate in the Kettle Quintett, Hannah James (UK, SK, A, FR, SE)
5.2. – Hostel Celica: Trio Katastrofa (SI, SE)
6.2. – Vila Veselova: Kazan (HR)
7.2. – Labor: koncert različnih skupin
8.2. – Loška dolina (Kozarišče, Nadlesk, grad Snežnik) - koncert različnih skupin
 
60 glasbenih in drugih skupin iz celega sveta
Sub-kulturni Kavč festival bo v letu 2019 povzdignil število nastopajočih, ljubljanskih prizorišč in copatov. Predvsem gre za skupine akustične etno in etno-fusion glasbe, ki gradijo na folk tradiciji in ustvarjajo nove inventivne glasbene žanrske fuzije. Med njimi lahko izpostavimo dve dobitnici BBC award za najboljši album leta, Kate Young (Kate in the Kettle Quintet) in Hannah James. Kazan iz hrvaške kombinira rock in etno, Dan Wall in Old Salt pa severovzhodno ameriški in evropski folk… Brina bo nastopila s triom, duo Aritmija pa brez kitar (z drugačnimi brenkali namreč). Zvezdana Novakovič se bo predstavila z novim projektom Zvenika, Nika Solce s ploščkom, ki je ravnokar prejel nagrado za album leta na Jazzetni. Na performativni strani si velja ogledati inventivno izvedbo "Krst pri Savici" za igralca Benjamina Zajca in enega gledalca, ali "Avgust ne razume več tega sveta" Hiše otrok in umetnosti. Pasje življenje Matije Solceta, ali pa papirnata čuda njegovega očeta so seveda del festivalske tradicije.

Ob mednarodno etabliranih ustvarjalcih bomo spodbujalu tudi novonastale projekte in glasbene eksperimente in premiernemu projektu Zelenec Leta podelili nagrado, ki jo bo izbrala festivalska komisija.

PROSTORI
Festival sobnih intimnih dogodkov bi lahko, tako kot v nekaterih drugih državah, prebil steno institucionalne umetnosti v pravi, funkcionalni underground kot protiutež kulturnemu trgovanju. Tako, kot se je med vojnama kultura dejansko udejanjala skrivaj, se mora tudi danes, da bi obvarovala svojo distanco do religije, politike in seveda - korporacij, odpraviti iz okvirov, ki jih z drobtinčarsko politiko uvaja oblast. Dnevne sobe znajo biti le zametek sub-kulture, kjer bodo ljudje začeli pogumneje razmišljati o nekaterih stvareh.

"Kavč festival pomeni implantacijo umetnosti tja, kamor sodi. Med ljudi in v naš vsakdan." M. Solce, koordinator.

PROGRAM 2019
Natančen program bo znan 26.  januarja, takrat bo tudi možna rezervacija brezplačnih vstopnic.

GLASBA:  Kate in the Kettle Quintett (UK), Hannah James (UK), Claudia Schwab (A), Trio Katastrofa (SE, SI), Ambient Soup (INTL.), Tante Friedel (DE, USA), Old Salt (USA, FR, BEL), Wild Strings trio (SK, SI, FR), Brina (SI), Zvenika (SI, FR), Nika Solce (SI), Hubnuti Řizene Počitačem (CZ), Zajtrk (SI), Getonka (SI), Martin Krauser (SI), Jakob Kobal (SI), Lusterdam (SI), Samo Kutin in Ana Kravanja (SI), The Balkan Experience (SI), 7/8 violin & bass (SI, A, FR), Človek (SI), Aritmija (SI), Kozmič & Chanal (SI), Pacho Trillo (SI), Claudia Schwab & Hannah James (A, UK), Kate & the Austrian (UK, A), Domen Slovinič & Brigita Gračner (SI), Just Friends Quartet (SI), Getonka (SI), Barbara Majnarić I Dunja Bahtijević (HR), Dukshell (HU), De Schnofler (A), Muzikačaka (SI), Tovariš Strmoglavljen (SI), Kazan (HR), Grlenice (SI), Infected (SI), Bipolar Bows (FR, BE), Toby Kuhn & Hannah James (UK, FR), Jure Tori (SI), Pot na Sirij (SI), Pinelona Dnevna Soba (SI), Bg Gypsy jazz trio + 1 (SRB), Ian Vincent (UK), m@c (SI), Tristeza (SI), Lolita (SI), Micro trio (SI)

LUTKOVNO GLEDALIŠČE, PLES, PERFORMENS, POEZIJA, PRIPOVEDOVANJE: Kresnička - body installation (SI), Improholics - international impro show (SI, ES, FR, RU, MO), Teater Benjamina Zajca: Krst pri Savici - predstava za enega gledalca (SI), Katanari: Island home - object theatre / storytelling (SK), Teatro Matita: Dog’s life - loop object theatre show (SI), Teatro Papelito - papirnate lutkovne vragolije (SI), Amaya - tribal fusion belly dance (SI), Tom Veber (SI), Hiša otrok in umetnosti (SI), Improške (SI), Black Star Acrobats - Eric Adonbila (UG), Brnja (SI), Maša Budič & Danijel Bogataj (SI), Sanje (SI)

FB: subkulturni kavč festival

Se vidimo pri vas doma!
100% prostovoljna ekipa Kavč Festivala.
 

 

Vir: Plavajoči Grad, Napovednik.com

Zemljevid